A 2000. év méltó fogadására készülve
– ez egyébként szerintem csupán a három nullás
túlértékelésének a jele –, felkértek,
hogy fejtsem ki véleményemet errõl a kérdésrõl.
A felkérés igazán alkalomhoz illõ, hiszen erre
a kérdésre mind a mai napig nem találtuk meg a választ.
Amióta csak emberek élnek a földön és gondolkodni
tudnak, foglalkoztatja õket ez a rejtély. Mindannyian elég
korán ráébredünk halandó voltunkra, a
legtöbbünk már fiatalon látott embereket vagy állatokat
meghalni, és mindannyian tudatában vagyunk az élet
múlékonyságának. Mindannyian szeretnénk
tudni, hogy tulajdonképpen mi is az élet, de az a bökkenõ,
hogy igen nehéz, vagy talán teljességgel lehetetlen
megválaszolni ezt a kérdést. Egy kicsit úgy
vagyunk ezzel is, mint az idõ fogalmával: intuíciónk
segít abban, hogy érezzük és értsük,
mit is jelent, de pontosan meghatároznia még senkinek sem
sikerült.
Amikor az életrõl beszélünk, általában
a halálhoz viszonyítjuk. Jóval ritkábban hasonlítjuk,
viszonyítjuk az élõlényeket az élettelen
dolgokhoz, mint amilyenek pl. a hegyek, a sziklák, a homok, a víz.
A tudomány területén a világ jelenségeinek
élõ és élettelen dolgokra való felosztása
viszonylag új keletû. A 18. század végéig
a növények és állatok vizsgálata a természetrajz
feladata volt, és ez csupán leírásukat, osztályozásukat,
morfológiájuk összehasonlítását
tekintette feladatának.
A 19. század elején több szerzõ, közöttük
Lamarck, az élõlények tulajdonságait kezdte
vizsgálni, azt kutatva, hogy miben különböznek az
élettelen világ jelenségeitõl. Ekkor született
meg a biológia elnevezés is. Érdemes megjegyeznünk,
hogy a biológia a romantikával egykorú. Éppen
akkor fordult az érdeklõdés az élõvilág
felé, amikor a világirodalom elsõ nagy hatású
öngyilkossága, az ifjú Werther halálának
története felkavarta, megrázta a lelkeket.
Vitalizmus – Pasteur és a baktériumok – sejtelmélet
– Darwin és az evolúció elmélete
A tudósok és a filozófusok régóta
szeretnék megfejteni az élet titkát. Hosszú
ideig azt hitték, hogy az élet valami sajátos anyagban
vagy erõben rejlik, és az „élõ anyag” egészen
más alkotóelemekbõl, „erõkbõl” épül
fel, mint az élettelen világ, és így egészen
más tulajdonságai vannak. Évszázadokon át
keresték, kutatták ezt a rejtélyes anyagot, az „életerõt”.
Pedig az élet nem valami önmagában álló,
elkülöníthetõ, sajátos tulajdonságokkal
rendelkezõ egység, hanem egy folyamat, az anyag sajátos
szervezõdése. Megkísérelhetjük ennek a
folyamatnak, az anyag eme sajátos szervezõdésének
a leírását, a meghatározását,
de az életet mint elvont fogalmat soha nem fogjuk tudni meghatározni.
Egy élõ szervezetet lehet vizsgálni, tanulmányozni,
próbálkozhatunk az élõ és élettelen
világ között húzódó határvonal
kijelölésével, de az „élõ anyag” elõállításával
kár is kísérletezni. Az élõlények
ugyanazokból az anyagokból épülnek fel, mint
az élettelen világ, egyiküknek sincsenek kivételes
tulajdonságokkal rendelkezõ sajátos alkotóelemei.
A vitalizmus igen hosszú ideig számított elfogadott
nézetnek, és sok biológus még a 20. század
elején is bátran hivatkozhatott valamiféle titokzatos
erõre, amely az élõ világot megkülönbözteti
az élettelentõl, mert a vitalista felfogást cáfoló
érvek még nem voltak eléggé meggyõzõek.
Ennek az ellentábornak a szószólói Descartes-ot
követve azt vallották, hogy – talán csak az embert kivéve
–, minden szervezet tulajdonképpen úgy mûködik,
mint egy gépezet. Az élõ szervezetek mûködési
modelljét a gépi szerkezetek modelljére egyszerûsítették,
és ez nem vezethetett kielégítõ eredményre,
hiszen a két rendszer között sok lényegbeli eltérés
van. Ki látott már olyan gépezetet, mechanikus szerkezetet,
amely képes szaporodni, saját kérdéseire választ
ad, és a mûködéséhez szükséges
energiát saját erejébõl biztosítani
tudja? E nyilvánvaló ellentmondások dacára
ez az elmélet egészen a legutóbbi idõkig fennmaradt.
A vitalizmus fölötti elsõ komoly gyõzelem a
vegyészek érdeme. Mivel úgy vélték,
hogy az élettelen és élõ testek teljesen különbözõ
anyagokból állnak, feltételezték, hogy vegyészek
nem is tudják elõállítani ez utóbbiak
alkotóelemeit, azaz szerves vegyületeket. De 1828-ban Frederik
Wöhlernek sikerült laboratóriumi úton, ásványi
anyagok szintézisével egy szerves anyagot, a karbamidot elõállítania.
Ezzel cáfolhatatlanul bebizonyította, hogy szervetlen alkotóelemekbõl
laboratóriumi úton is létre lehet hozni szerves molekulát.
A 19. század vége a biológia bámulatos
fejlõdését, forradalmian új elméletek
megjelenését hozta magával. A „csírák”,
azaz a baktériumok elméletét Pasteur képviselte.
A mikroorganizmusokat a mikroszkóp feltalálásának
köszönhetõen már a 17. században felfedezték,
de hosszú idõbe telt, amíg rájöttek, hogy
hova sorolják õket, és mihez kezdjenek velük.
Pasteur volt az elsõ, aki bebizonyította, hogy milyen óriási
szerepük van ezeknek a parányi élõlényeknek
az emberek és állatok betegségeinek kialakulásában
és bizonyos termelési folyamatokban, például
a bor és a sör elõállításában.
Pasteur érdeme az is, hogy végleg leszámolt az õsnemzés
elméletével, amikor kimutatta, hogy baktériumokat
csakis baktériumok hozhatnak létre.
A sejtelmélet alapjait Schleiden vetette meg a növény-,
Schwann pedig az állatvilág területén. Minden
élõ szervezet sejtekbõl áll, ez minden élõ
szervezet alapegysége. Új élet csak a megtermékenyítés
útján, azaz két szaporítósejt, a spermatozoida
és a petesejt egyesülésébõl jöhet
létre. Az embrió a megtermékenyült petesejt fejlõdésébõl,
a sejtek sokszorozódásából és differenciálódásából,
izom-, ideg-, máj- stb. sejtekké való specializálódásából
alakul ki.
Az evolúciós elmélet megteremtõje Darwin.
Szerinte az egész élõ világ a mai formájában
(beleértve minket, emberi lényeket is), a Föld történetének
szerves része. Darwin azt állítja, hogy a ma létezõ
fajok egy általa felfedezett mechanizmus, a természetes kiválasztódás
törvényének megfelelõen alakultak ki más,
korábban létezett fajokból. Végül is minden
élõlény egyetlen – vagy néhány – közös
õs-szervezettõl származik. Ez az állítás
már magában is foglalja a következõ nagy kérdést:
honnan ered ez a közös õs-szervezet, õsanyag?
Biokémia és genetika
A 20. század elején két új tudományág
jelent meg, a biokémia és a genetika.
A biokémia célja a sejt alkotóelemeinek és
mûködésének tanulmányozása. Ennek
eredményeként kezdõdhetett el az élõ
anyag kísérleteken alapuló vegyi vizsgálata.
A kutatók rengeteg, viszonylag egyszerû reakciót elemeznek,
és nyomon követik azokat az átalakulási folyamatokat,
amelyek során energiatartalékok képzõdnek,
és létrejönnek a sejtépítéshez
szükséges alkotóelemek.
A sejt szerkezetét elemezve felfedezték, hogy kétféle:
kisebb és egészen nagy molekulából állnak.
A kisebbeket reakció-sorozatok láncai alkotják,
és a kapcsolódási pontoknál, ahol egy újabb
sorozat kezdõdik, bizonyos atomcsoportok eltûnnek vagy éppen
ellenkezõleg, új atomcsoport kapcsolódik a lánchoz.
Minden reakciót sajátos módon egy sajátos enzim
katalizál. A nagyobb molekulák teljesen másképpen
szervezõdnek. Ezek tulajdonképpen polimérek, amelyek
ugyanannak a reakciónak az ismétlõdésébõl
jönnek létre. Minden újabb szakaszban ugyanolyan típusú
kisebb molekulák csatlakoznak a polimérekhez. Ilymódon
ezek a polimérek több száz, esetenként több
ezer ilyen elemet is tartalmazhatnak. Két nagy csoportjukat ismerjük,
mindkettõ alapvetõ fontosságú a sejt életében.
A nukleinsavak olyan polimérek, amelyeket a vegyészek
purikus és pirimidikus bázisoknak neveznek, és négyfélék
lehetnek. Két nagy csoportra osztják õket, az egyik
a DNS, azaz a dezoxiribonukleinsav, amely a sejt információinak
megõrzéséért és újratermeléséért
felel, és a ribonukleinsav, azaz a RNS, amelynek tovább kell
adnia az információkat. A proteinek aminosav-polimérek,
és kb. húsz fajtájuk ismeretes. A proteinek meghatározzák
a sejt szerkezetét, biztosítják az enzimek, azaz a
vegyfolyamatok katalizátorainak termelõdését.
Minél alaposabban sikerült megismerni az élõ
anyag összetevõit, a bennük és közöttük
lejátszódó reakciókat, annál nyilvánvalóbb
lett, hogy ezeket meg lehet ismételni laboratóriumi körülmények
között is. Az élõlények különlegessége
elsõsorban az enzimekben, illetve ezek katalizáló
szerepében rejlik. Az enzimek közvetítésével
végbemenõ katalízis pontossága, hatékonysága
és sajátos jellege biztosítja az összes vegyi
folyamat lefolyását a sejt határolta parányi
térben. Az enzimek tevékenysége szervesen kapcsolódik
a proteinek jelenlétéhez. Ha meg akarjuk fejteni az élõvilág
kémiájának a titkát, egészen bizonyos,
hogy a proteinek természetének és tulajdonságainak
a megismerése révén juthatunk közelebb a megoldáshoz.
A másik tudományág, a genetika a századdal
együtt született, és vele együtt haladt elõbbre.
Mendel az 1860-as években végezte és publikálta
kutatásait, de a tudományos világ nem figyelt fel
a jelentõségére. A 20. század elején
(egymástól függetlenül, de majdnem egy idõben)
több biológus is felfedezte Mendel munkásságát,
amelynek az a lényege, hogy a szemmel látható, megfigyelhetõ
„jellegzetességek” egy nem látható, a sejtben rejtõzõ
faktor hatására alakulnak ki. Ezt a faktort génnek
nevezték el. A tudósok azóta is fáradhatatlanul
igyekeznek megérteni, hogy mi is az a gén, melyek a jellemzõi
és hogyan mûködik. Minél többet sikerült
megtudni a génekrõl, annál nyilvánvalóbbá
vált, hogy minden sejtnek, minden szervezetnek ezek a meghatározó
részei, és hogy az egész biológia a genetikán
alapul.
A 20. évszázad elsõ harmadában több
biológus is kísérletezett állati illetve növényi
mutánsok létrehozásával és egymástól
több mutációban eltérõ szervezetek keresztezésével.
1910-ben sikerült végleg bebizonyítani, hogy a gének
helyzete pontosan meghatározott, és hogy mindig egy adott
helyet foglalnak el egy meghatározott kromoszómában.
A kromoszómákon lineárisan elhelyezkedõ géneket
bemutató ábra és az elsõ géntérkép,
több jelzõvel, 1913-ban jelent meg.
Ekkoriban a genetikusok kutatásaikat a bonyolultabb szervezetekre
korlátozták, és elsõsorban olyan géneket
fedeztek fel, amelyek a morfológiai tulajdonságok kialakulását
vagy a viselkedést határozták meg. Az 1930-as évek
végén ébredt fel az érdeklõdés
a biokémia iránt. A génkutatást kiterjesztették
a mikroorganizmusokra is. Ki tudtak mutatni olyan géneket, amelyek
a biokémiai folyamatokat irányítják. Ennek
eredményeként térképezték fel az anyagcsere
egyes folyamatait és azt, hogy ezek minden szakaszában lejátszódó
katalízisért (és a katalizátorért, amely
mindig egy bizonyos protein) egy specifikus gén a felelõs.
Ekkoriban a géneket még csak elképzelni tudták,
és elsõsorban arra használták õket,
hogy a segítségükkel a megismert folyamatokat meg tudják
magyarázni. Soha senki nem látott még gént.
Képzeletbeli fonalakra - azaz a kromoszómákra - fûzött
képzeletbeli gyöngyszemekként ábrázolták
a géneket. Amikor aztán a kutatások egyre valószínûbbé
tették, hogy baktériumoknál és vírusoknál
a DNS, azaz a dezoxiribonukleinsav az öröklõdés
hordozója, az addig csupán elméletben létezõ
gén kezdett valóságos testet, térbeli alakot
ölteni.
A 20. sz. közepén egy új tudományág,
a molekuláris biológia megjelenésével merõben
új szemlélet alakult ki az élõ szervezetek
vizsgálata terén. A molekuláris biológia alaptételeinek
helyességét csak késõbb sikerült kísérleti
úton is bizonyítani. Az új tudományos megközelítés
szerint az élõlények tulajdonságait szükségszerûen
az õket alkotó molekulák szerkezete és azok
egymás közti kölcsönhatásai határozzák
meg. Az újszerû gondolat a fizikusok fejében született
meg: Bernal, Niels Bohr, Delbrück, Schrödingen számára
minden biológiai ténynek molekuláris magyarázata
van. Még azzal az eshetõséggel is számoltak,
hogy talán olyan törvényszerûségeket fedeznek
majd fel, amelyek kizárólag az élõvilágra
érvényesek. De hát ilyen felfedezésekre soha
nem került sor.
A patológia terén sikerült elõször a
molekuláris biológia kutatási eredményeit
felhasználni a sarlóalakú vérsejtek okozta
vérszegénység magyarázatára. Az új
elmélet teljes gyõzelmét, a fizikusok elgondolásának
meggyõzõ bizonyítékát a DNS molekuláris
felépítésének megismerése jelentette.
A molekuláris biológia elindulhatott diadalútjára.
A Watson és Crick javasolta szerkezetnek köszönhetõen
megfejtették az öröklõdés titkát,
választ kaptunk az emberiség egyik legrégibb kérdésére.
A molekuláris biológia eleinte csak a legegyszerûbb
szervezeteket, a baktériumokat és virusokat tanulmálnyozta.
A baktériumoknak van egy igen elõnyös tulajdonságuk:
egyetlen egyedbõl kiindulva pár óra alatt néhány
milliárdnyi, teljesen homogén populáció állítható
elõ. És ez fordítva is mûködik: több
milliárdnyi populációból ki lehet tenyészteni
egyetlen sajátos mutánst, ha biztosítani tudjuk
a létrejöttéhez szükséges sajátos
feltételeket. Ez a magyarázata a biokémikusok és
genetikusok baktériumok iránti érdeklõdésének.
Pasteur felfedezései után a mikrobák csupán
betegségekkel és bizonyos ipari eljárásokkal
kapcsolatban kerültek szóba, tulajdonképpen a tudományos
élet perifériájára kerültek. De a 20.
sz. derekán kiderült, hogy ezek a parányok is ugyanazokból
a vegyi alkotóelemekbõl állnak, mint a többi
élõlény, és hogy nekik is ugyanúgy vannak
kromoszómafonalra fûzött génjeik. A kutatások
kimutatták, hogy az élõ világ szerkezetét
és mûködési módját tekintve is egységes.
Ilyen feltételek mellett a baktériumok ideális kutatási
és kísérleti anyagnak bizonyultak.
A vírusok olyan picinyek, hogy optikai mikroszkóppal
nem is láthatók, csak elektronmikroszkóppal lehet
vizsgálni õket. Hosszú ideig nyitott kérdés
volt, hogy egyáltalán élõlénynek tekinthetõk-e.
Ma már tudjuk, hogy a válasz határozott nem. Hiába
helyezik õket a legkedvezõbb körülmények
közé, képtelenek anyagcserére, nem tudnak energiát
termelni vagy felhasználni, nõni, szaporodni, már
pedig ezek a tulajdonságok jellemzik az élõlényeket.
A vírusoknak nincs saját enzimkészletük. Csak
idegen sejtekben képesek szaporodni, ahova fertõzés
útján kerülnek be, és ha egyszer bejutottak,
akkor a sejt enzimanyagát használják saját
céljaikra.
A molekuláris biológia mûvelõi sokáig
csupán a baktériumok és vírusok világára
korlátozták kutatásaikat. A többsejtû szervezetek
vizsgálatával egyelõre nem foglalkoztak: ezek DNS-e
olyan feladatot jelentett számukra, amelybe nem volt merszük
belevágni.De aztán lassanként kezdtek megbarátkozni
a DNS-sel, egyre jobban tudták manipulálni. Megtanultak különbözõ
hosszúságú szegmenseket adott pontban leválasztani
és levágni róla, aztán ezeket a szakaszokat
újra összeilleszteni, más szakaszokat megint visszahelyezni
a kromoszómába. Ezeket a mûveleteket hívják
géntechnikának, és ezeknek köszönhetõ,
hogy a bonyolult szervezetek genomjában található
óriási mennyiségû DNS-t manipulálni lehet.
Amint látjuk, alig néhány év leforgása alatt az élõlényekrõl alkotott felfogás gyökeresen megváltozott, és mûködésük, feljlõdésük vizsgálati módszerei is teljesen átalakultak. A biológia minden ágában: a sejtbiológia, a virológia, az immunológia, a fiziológia, a neurobiológia, az endokrinológia területén egyaránt alapfeltétel lett a jelenségek molekuláris magyarázata. Az ezt követõ idõszakban, amely napjainkban is tart, az élõvilágról kialakult új szemlélet rengeteg új felfedezéshez vezetett. Eddigi ismereteinket továbbfinomítjuk, elmélyítjük. Hihetetlen technológiai bravúroknak köszönhetõen a makromolekulák: a proteinek és nukleinsavak tanulmányozásában teljesen új korszak nyílt meg elõttünk. Amikor ma egy fiatal hallgató életében elõször belép egy laboratóriumba, el sem tudja képzelni, hogy ezelõtt 20-25 évvel mit jelentett számunkra a proteinek vagy még inkább a nukleinsavak tanulmányozása. Manapság a diákok néhány hét alatt elsajátítják bármely szervezet genomjának feldarabolási technikáját. Gyorsan megtanulják, hogyan kell elkülöníteni a géneket, adott grammnyi mennyiségben, létrehozni egy szegmenset és újra egyesíteni bármelyik génnel bármely DNS-szegmenset, vagy egy gént injektálni egy sejtbe, akár egy megtermékenyített petesejtbe. Alig telik el pár hét, és ugyanolyan rutinosan barkácsolják majd az öröklõdést hordozó molekulákat, mint öreg kocsijuk motorját a szomszéd garázsban. Milyen elképedve vettük tudomásul, hogy a kromoszómák, az öröklõdés hordozói, amelyekrõl régebben azt gondoltuk, szent és sérthetetlen struktúrák, tulajdonképpen állandóan alakulnak, egymáshoz tapadnak, hosszabbak, majd rövidebbek lesznek, kifordulnak, darabokra szakadnak. Röviden szólva: be kell látnunk, az, hogy mi itt vagyunk a Földön, csupán egy kozmikus barkácsolás eredménye.
Ma már egyetlen biológus sem kérdõjelezi
meg, hogy az élõvilág, amely körülvesz bennünket,
és amelynek mi is részei vagyunk, több milliárd
évig tartó fejlõdés eredménye. Ezt a
tényt ma már mindenki, még a katolikus egyház
is feltétel nélkül elfogadja. Az utóbbi száz
év, és különösen a mikrobiológia felfedezései
mind ezt az elméletet támasztják alá.
A biológiában igen sok az általánosítás,
de meglehetõen kevés az elmélet. Ez utóbbiak
közt az evolúció a legjelentõsebb:
- mert a legkülönbözõbb területeken felhalmozott
megfigyeléseket, amelyek enélkül csupán elszigetelt
ismeretek lennének, egységes egésszé fogja
össze,
- mert minden, az élõ világgal foglalkozó
tudományágat összekapcsol,
- mert rendet teremt az élõlények hihetetlen sokféleségében,
gazdagságában, és megtalálja köztük
és a föld többi alkotórésze közti összefüggéseket,
és végül,
- mert elfogadható magyarázattal szolgál az egész
élõvilág csodálatos változatosságának
kialakulására.
Bár a biológia mûvelõi közül senki
nem vitatja az evolúció döntõ szerepét
az élõvilág kialakulásában, abban, hogy
milyen mechanizmusok játszottak szerepet az evolúció
során, már nem ilyen nagy az egyetértés. A
tudományos elméletekre egyébként éppen
ez a jellemzõ, hogy a részletkérdésekrõl
viták folynak, és újabb kutatásokra serkentik
a tudósokat.
A molekuláris biológia az evolúcióval kapcsolatban
felmerülõ kérdések jórészére
megadja a választ. Itt csak két kérdést szeretnék
kiemelni. Az elsõ arra keresi a feleletet, hogy a különféle
szervezeteket alkotó molekulák különböznek-e
egymástól, és ha igen, akkor miben. Sokáig
hitték, hogy a molekulák teljesen különbözõek,
és hogy éppen a különbözõségükkel
magyarázható az élõ szervezetek hihetetlen
változatossága. Egyszerûbben: úgy gondolták,
hogy a kecskét jellegzetes kecske-molekulák, a csigákat
pedig csiga-molekulák alkotják. Hogy a sajátos molekulák
tették sajátossá, eltérõvé, jellegzetessé
az élõlényeket.
De amint a gének és proteinek vizsgálati módszerei
tökéletesedtek, és mind több szervezetet tudtak
mind alaposabban tanulmányozni, felfedezték, hogy a legkülönfélébb
élõlények egyes molekulái, mint pl. a hemoglobin
vagy akár a hormonok, nagyon vagy legalábbis eléggé
hasonlitanak egymáshoz. Lassanként rájöttek,
hogy minden állat, minden élõlény rokonságban
áll egymással, mindannyian kapcsolódnak egymáshoz
egy eddig nem is sejtett közös pontban. A gének, a proteinek
nem egyetlenek a maguk nemében, nem egy bizonyos fajra jellemzõ
idioszinkráziák. Meglepõen hasonló szerkezeteket
lehet találni egymástól eltérõ fajoknál
is. Ami még érdekesebb, ugyanazon a fajon belül majdnem
teljesen hasonló struktúrák egészen eltérõ
funkciókat láthatnak el. A gének és proteinek
mozaikszerûen elrendezõdõ elemekbõl, motívumokból
állnak, amelyeknek megvan a maguk felismerési helye. A motívumok
száma ezer-kétezer között mozog, és ezeknek
a kombinációi biztosítják a proteinek végtelen
változatosságát. Néhány sajátos
motívumtól függenek a protein specifikus tulajdonságai.
Az alapelem, amely közvetlenül irányítja a
sejt kémiáját egy, a proteinben lévõ
felismerési hely. Eleinte úgy tûnt, hogy a molekuláris
felismerés csupán az enzim és az alapanyag vagy az
antigének és antitestek esetében mûködik.
Ma már úgy látjuk, hogy döntõ szerepe
van egy egész sor jelenség lefolyásában, pl.
a proteinek polimerizációjánál, amikor izomfehérjéket
kell létrehozniuk, valamint a vírusos fertõzéseknél,
a protein és a DNS-kölcsönhatásánál
és a géntevékenységek szabályozása
során, a sejtekben (kölcsönhatásaiknál,
a jelzések átadásánál, a sejtek tapadásánál
stb.). Több ilyen receptor minden változás nélkül
élte végig az egész evolúciós folyamatot,
így ezek majdnem azonos formában fordulnak elõ a legkülönfélébb
szervezetekben.
Ezek voltak hát a legjelentõsebb változások
a biokémiai fejlõdésrõl kialakult nézetek
terén. Amíg minden egyes gént, minden proteint (mint
a nuklein- vagy aminosav-terméket) a maga nemében egyedülállónak
tekintettek, feltételezték, hogy mindegyikük csakis
teljesen egyedi, egyszeri és igen valószínûtlen
módon jöhetett létre. Miután azonban felfedezték,
hogy léteznek hasonló szerkezetû népes protein-családok
és hogy több proteinben fellelhetõk ugyanazok a mozaikszerû
(protein)elrendezõdések, másrészt pedig bebizonyosodott,
hogy az evolúció folyamán a proteinek - bámulatos
morfológiai változatosságuk ellenére - megõrzik
jellegzetes motívumaikat és aktivitási területüket,
át kellett értékelni az evolúció mikéntjérõl
alkotott nézeteket. Úgy tûnik, hogy a biokémiai
evolúció során két új törvényszerûség
határozta meg az új molekulák kialakulását
és szelektálódását.
A biokémiai evolúció elsõ törvényszerûsége
nem a semmibõl, hanem a régibõl hoz létre újat.
Erre utaltam az imént, amikor a “molekula-barkácsolásról”
beszéltem. Az elsõ gének valószínûleg
harminc-negyven rövid nukleinsav-láncból alakultak ki.
Ezek a szegmensek aztán növekedni kezdtek, vagy úgy,
hogy több szegmens összekapcsolódott a végeinél,
vagy megkettõzõdtek, esetleg megtöbbszörözõdtek.
Több génnél is fel lehet fedezni egy, két vagy
néha többszöri megkettõzõdés nyomait.
Ezeket a folyamatokat általában kisebb-nagyobb átalakulások,
változások is kísérték. Minden jel arra
mutat, hogy a DNS-szegmensek vagy egész gének megkettõzõdése
az egyik leggyakoribb molekula-barkácsolási módszer.
Egymás utáni megkettõzõdésekbõl
jött létre több géncsalád is, pl. a hemoglobinok,
a rendszerellenõrzõ faktorok, az immunoglobulinok családjába
tartozó gének, amelyek hasonló feladatokat látnak
el, mint amilyen pl. az antigének felismerése, a sejttapadás
bztosítása vagy az axonok irányitása.
A másik módszer: mozaikgének létrehozása
a már elõbb létezett részekbõl. Ezekben
a folyamatokban a szelekció is fontos szerepet játszik. Általános
volt a meglepõdés, amikor kiderült, hogy az evolúció
folyamán majdnem teljesen változatlanok maradnak a specifikus
felismerésért felelõs elrendezõdések,
motívumok. Ennek (a fajok káprázatos változatossága
ellenére) fennálló stabilitásnak a magyarázata
azokban a törvényszerûségekben rejlik, amelyek
a felismerési pontokat, valamint a molekulák közötti,
a sejtben végbemenõ összes vegyi folyamatot is irányítják.
E törvény értelmében a molekulák közötti
folyamatok specifikusságát meg kell õrizni, ez azonban
az evolúció folyamán némi renyheséghez
vezethet a gén egyik kód-szegmensénél, az exonnál,
amely a felismerési helyért felel, de nem hat a nem kódoló
szegmenseknél, az intronoknál, sem a szomszédos szegmenseknél.
A szomszédos intronok és a DNS-szegmensek szabadon variálódhatnak.
Ez lenne a molekula-barkácsolás másik jól bevált
módszere, a DNS-részek és exonok újfajta elrendezõdése
mozaik-molekulákba.
Ebben az esetben is véges számú elembõl
jön létre végtelen számú kombináció,
és így alakulnak ki a sejtek alkotóelemei. A biokémiai
evolúció csak másodsorban támaszkodik a mutációkra,
elsõsorban a DNS-megkettõzõdéseknek és
ezek újfajta elrendezõdésének útján
ment végbe. Ebben a fejlõdési folyamatban azonban
mindvégig változatlanul megõrzõdik néhány
állandó pont, a specifikus felismerési helyek kis
szigetei. Az ezeket kódoló DNS-szegmensek körül
szabad koreográfia szerint csereberélik a helyüket más
DNS-darabkák. Ezzel magyarázható, hogy az alapszerkezetek,
a felismerési helyek a különbözõ szervezetekben
más és más környezetben fordulhatnak elõ.
Az egész élõvilág úgy mûködik
tehát, mint egy óriási Meccano-játék:
ugyanazokat az alkatrészeket más- és másféleképpen
lehet összeszerelni, szétszerelni, úgy, hogy mindig
egészen eltérõ végeredményhez jussunk.
De tulajdonképpen az összes eltérõ alakzatot
ugyanazokból az alkotóelemekbõl rakjuk össze.
A gének és proteinek mozaik-elrendezõdésüknek
köszönhetõen többféle kölcsönhatásra
is léphetnek egymással. A néha igen nagy kiterjedésû
protein-szervezõdések (komplexek) kialakulása továbbnöveli
ezeknek a lehetõségeknek a számát. Ezek a speciális
proteincsoportok végzik el a sejt néhány olyan alaptevékenységét,
amelyek többszörös reakciós és interakciós
folyamatokat feltételeznek. Ilyen alaptevékenység
(mint pl. a sejtosztódás, a sejtek közötti kölcsönös
folyamatok, a morfogenézis bizonyos szakaszai) során a géncsoport
tagjai a sejtfelismerés révén szorosan ellenõrzik
a folyamatok eredményét, “termékét”. Ugyanazok
a géncsoportok irányítják a sejtosztódást
az emberi szervezetben, mint az élesztõben: több mint
ötszázmillió éve végzik ugyanazt a feladatot,
és szerkezetük is alig változott ez alatt az idõ
alatt. Antonio Garcia-Bellido ezeket a csoportokat, amelyek minden élõ
sejt szerkezetének állandó, változatlan alkotóelemei,
szintagmáknak nevezte el.
Több fajnál is, de lehetséges, hogy valamennyinél
megfigyelhetõk az embrionális fejlõdés során
az ilyen géncsoportok irányítása alatt mûködõ
állandó alkotóelemek. Sok szervezet, és különösképpen
a rovarok valószínûleg ilyen ismétlõdõ
szegmensekbõl, azaz többsejtû alkotõelemekbõl
alakulnak ki. Kezdetben ezek az elemek teljesen azonosak, de késõbb
a szabályozógének (mint pl. a homeogének) utasítására
elkezdenek specializálódni. Ez utóbbiaknak éppen
az a feladata, hogy módosítsák a szabvány-alkotóelemek
alakulását, és minden szegmensnek biztosítsák
a rá jellemzõ sajátosságokat. Ugyanazon a sejten
belül, egymással párhuzamosan több homeogén-kombináció
irányítja ezeknek a szegmenseknek, ezeknek a sajátos
területeknek (mint pl. amilyenek az izom- vagy az idegsejtek) a létrejöttét,
akár egy egyszerû a fonalféregrõl, akár
az emberi szervezet kialakulásáról van szó.
A baktériumok és a bálna, a vírusok és
az elefánt, a sarkkörökön túl, - 20 Celsius-fok
hõmérsékleten élõ organizmusok mind-mind
beletartoznak az élõvilágba, és a köztük
lévõ óriási különbségek ellenére
meglepõ sok azonosságot találhatunk mind a felépítésükben,
mind az élettani funckióikban. Nem a vegyi alkotóelemeik
közötti eltérések jelentik egy pillangó
és egy oroszlán vagy egy tyúk és egy légy
közötti igazi különbségeket: azért ilyen
sokfélék, mert ezek az alkotóelemek másként
kapcsolódnak és arányaikban másként
viszonyulnak egymáshoz. A gerincesek közötti különbségek
az embrionális lét folyamán elsõsorban azzal
magyarázhatók, hogy a fejlõdés melyik szakaszában
jelentkezik a gének hatása, és milyen arányban
hozzák létre termékeiket. Az így létrehozott
teremékek apró szerkezeti különbségei emellett
egészen mellékesnek tûnnek.
A természetben a bonyolult dolgok általában az
egyszerûbbek kombinációiból jönnek létre:
részecskék kombinációjából születik
az atom, atomokból tevõdnek össze a molekulák,
sejtekbõl a szervezetek. Ugyanígy alakultak ki a gének
és a proteinek is, olyan sajátos funkciókat végzõ
szakaszokból, amelyek végtelen sorokba szervezõdtek,
hogy minél változatosabb feladatokat láthassanak el.
Egy néhány DNS-szakasz nagyon sok gént hozhat létre.
Nagy meglepetés volt mindannyiunk számára, amikor
kiderült, hogy maguk a molekulák mennyire nem változtak
az evolúció folyamán.Itt nem csak az olyan proteinekre
gondolok, mint a vörös vértest hemoglobinja, az izmok
miozinjának aktinjai vagy a haj és a köröm keratinja.
Nem csupán az emésztés enzimjeirõl, a pepszinrõl
és a tripszinrõl, vagy a légzésben oly nagy
szerepet játszó citokrómokról van szó.
Az olyan utasításokat kiadó génekrõl
beszélek, amelyek az embrió fejlõdését
irányitják, és meghatározzák a születendõ
állat alakját
Két példával fogom szemléltetni a molekuláknak
ezt a meglepõ állandóságát. A gyümölcslégynél,
amely igen tekintélyes genetikai múlttal dicsekedhet, már
a petében jelen van kétféle gén. Az egyik csoportba
tartozó gének meghatározzák a hamarosan fejlõdni
kezdõ embrió “tengelyét”, míg a másik
“csapat” a szegmensek alakjának kialakulását és
a késõbb rájuk váró feladatokat irányitják.
A kutatók meglepetve tapasztalták, hogy ugyanezek a génfajták
fellelhetõk minden vizsgált állatnál, a békánál,
a gilisztánál, az egérnél éppen úgy,
mint magánál az embernél. Ki merte volna tizenöt
éve azt állítani, hogy ugyanazok a gének vázolják
fel egy emberi szervezet felépítését, mint
amelyek a légy vagy a giliszta kialakulását irányítják?
Ebbõl természetesen az következik, hogy Földünk
minden élõlénye egy hatszázmillió évvel
ezelõtti közös élõ szervezettõl származik,
amelyben már jelen voltak a ma is mûködõ génkészletek.
Az imént mondottakat a szem példájával
fogom alátámasztani. Ez a szerv igen nagy változatosságot
mutat, egészen eltérõ elvek alapján mûködik
a különbözõ állatoknál, gondoljunk
csak pl. a rovarok összetett, vagy a fejlábúak és
gerincesek lencsés szerkezetû szemére. Bármekkora
is legyen a különbség e két típusú
szem között, megállapitották, hogy azonos felépítésû
(de egészen másképpen “összebarkácsolt”)
génekbõl állnak, amelyek aztán hasonló
funkciót betöltõ, de teljesen eltérõ architektúrájú
szerveket hoznak létre. Bár az utóbbi félévszázad
sok hasonló meglepetést tartogatott számunkra, a legutóbbi
tizenöt év gyökeresen megváltoztatta eddigi ismereteinket,
nézeteinket.
Az evolúció elméletének általános
elfogadása egy újabb, igen nehezen megválaszolható
kérdéssel szembesítette a kutatókat. Meg kellett
találniuk az élet, az élõvilág eredetét,
kezdeteit. Pasteur egyszer s mindenkorra megcáfolta az õsnemzés
elméletét. Ezek után már senki nem merte azt
állítani, hogy pl. a legyek régi, eldobott rongyokból
alakulnak ki. Élõlény csak élõtõl
származhat. Minden sejt sejtbõl születik. Darwin óta
viszont az is köztudott, hogy minden faj egy másikból
származik, és valamennyi faj egy néhány igen
egyszerû szervezetbõl ered. E két állítás
már magában hordja a következõ kérdést:
hogyan jött létre az elsõ élõ szervezet?
Mai ismereteink szerint a Föld mintegy négy és fél
milliárd évvel ezelõtt született. Hány
meg hány ezer, teljességgel valószínûtlen
és ugyanakkor egymástól teljesen független eseménynek
kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy létrejöjjön a világmindenség,
a naprendszerek, a mi naprendszerünk és a Föld maga, az
élet kialakulásához szükséges feltételekkel
együtt, amelyek más bolygókon nem is léteznek,
mint amilyen pl. a víz jelenléte, vagy a megfelelõ
hõmérsékletet biztosító távolság
a Naptól. Ahhoz, hogy a biológusok meg tudják magyarázni
az élet megjelenését, igen gazdag képzelõerõre
van szükségük.
Úgy tûnik, hogy a földtörténet során
az élet meglepõen korán jelentkezett, alig egymilliárd
évvel a Föld születése után. Az élet
elsõ formája valószínûleg egy úgynevezett
“protobaktérium” volt. Az élõ fogalma magában
foglalja a szaporodás fogalmát is. De a ma ismert legkezdetlegesebb
élõlény, a baktérium szaporodása is
elképesztõen bonyolult folyamat. Már a DNS egyszerû
megkettõzõdése is nagyszámú proteint
mozgósít, és ezek szintézise csakis igen sok
és igen változatos makromolekula részvételével
mehet végbe. És ez még csak az elsõ lépés,
a DNS megkettõzõdése, pedig, mint tudjuk, a szaporodáshoz
a mai baktérium-sejten belül még rengeteg egyéb
vegyi mûködésre és reakcióra van szükség.
Egész egyszerûen elképzelhetetlen, hogy egy ilyen bonyolult
rendszer csak úgy, hipp-hopp, minden elõzmény nélkül
megjelent volna. Sokkal közelebb járunk a valósághoz,
ha inkább olyan, többé-kevésbé valószínû
forgatókönyveket képzelünk el, amelyek során
lépésrõl lépésre kialakulhatott ez az
elképesztõen bonyolult rendszer.
A mostanság legelfogadottabb forgatókönyv szerint
a mai, DNS-irányítás alatt álló élõvilág
elõtt létezett egy másik, melyben az RNS játszotta
a meghatározó szerepet a szaporodásban és bizonyos
vegyfolyamatok katalizálásában is. Nyilvánvaló,
hogy a magyarázatnak igen sok gyenge pontja van, pl. nehéz
elképzelni az egyik rendszerbõl a másikba vezetõ
fejlõdési szakaszokat, már ezek bekövetkezésének
is igen kicsi a valószínûsége. Természetesen
tovább lehet finomítani, jobban ki lehetne dolgozni néhány
ehhez kapcsolódó hipotézist, de be kell látnunk,
hogy kísérletekkel, laboratóriumi úton igen
nehéz lenne bizonyítani ezt az elméletet. Fogdjuk
hát el, hogy bár mi élõk mindannyian (mikrobák,
gombák, növények, állatok, emberi lények)
egy és ugyanazon kezdeti probaktériumtól származunk,
igen távol vagyunk attól, hogy el tudjuk képzelni
közös õsünket.
Amikor az élet eredetérõl beszélünk,
feltételezzük, hogy a kezdetben élettelen Földön
kb. nyolc- vagy kilencszázmillió év alatt egész
sor hihetetlenül valószínûtlen esemény
követte egymást, míg kialakult elõbb az RNS-,
majd ezt követõen a DNS-világ. Nem is meglepõ,
hogy a laikusok számára ez épp olyan hihetetlen, mint
a világ teremtésének a meséje az Upaniszádokban,
a Bibliában, vagy Hésziodosz Theogoniájában.
Az átlagos emberi értelemhez talán közelebb is
állnak ezek a mítoszok, mint a biokémikusok és
mikrobiológusok fejtegetései.
De a tudósokat nem riasztja vissza sem a kérdés
nehézsége, sem az, hogy valószínûleg
igen sokáig nem találják meg a nyitját. Három
hipotézist is felállítottak. Néhányan
(köztük igen neves kutatók is) félig-meddig komolyan
állítják, hogy mivel az élet megjelenése
a Földön annyira valószínûtlen, a rejtély
csakis egy “pánsperma” megjelenésével magyarázható.
Ezek az õs-csírák egy távoli bolygó
a miénkénél fejlettebb civilizációjából
küldött ûrhajón érkeztek volna Földünkre.
Egy ilyesfajta válasz természetesen csak a kérdés
megválaszolásának elodázását
jelenti. Ennek a hipotézisnek nem sok követõje akad.
Mások szerint az élet megjelenésének a
Földön olyan elhanyagolható volt a valószínûsége,
hogy ez csakis egyszer, egyetlen egyszer fordulhatott elõ. Egy egész
sor, teljesen valószínûtlen esemény egymásutánjának
eredménye, és hajszálon múlott, hogy mégis
bekövetkezett. Ennek a hipotézisnek a követõi úgy
vélekednek, hogy a világegyetemben rajtunk kívül
nincsenek más élõlények, még kevésbé
tudatos élõlények.
A tudósok harmadik csoportja szerint az RNS-, majd ebbõl
késõbb a DNS-irányította világ kialakulása
egy sor teljesen szokványos vegyfolyamat eredménye. Ebbõl
az következik, hogy ha elegendõ idõ és elegendõ
alkalom áll rendelkezésre, akkor elõbb-utóbb
meg is fog ismétlõdni. Az életnek tehát volt
esélye máshol is kialakulni. Figyelembe véve az asztrofizikusok
érveit, akik szerint a világegyetemben léteznek más
olyan bolygók is, amelyeken olyan körülmlények
alakultak ki, mint a Földön, igen nagy a valószínûsége
annak, hogy máshol is létezik élet, mégpedig
tudatos élet.
Jelenlegi ismereteink szerint csak ízlés dolga, hogy
e két utóbbi elmélet közül melyiket találjuk
rokonszenvesebbnek. Sokan szeretnek eljátszani a gondolattal, hogy
milyen különleges hely a Föld: az egyetlen olyan pont a
világegyetemben, ahol élet létezik, ahol mi, emberek
élünk, és töprenghetünk a világegyetem
és lakói megjelenésének rejtélyén.
Mások szerint az élet kialakulásában nincsen
semmi rendkívüli, és mivel bizonyára sok, a mi
Földünkéhez hasonló adottságú bolygó
létezik, elõbb-utóbb ott is megjelent vagy megjelenik
az élet, amely azután törvényszerûen a
lét tudatos formáihoz vezet. Ez utóbbi elmélet
hívei fáradhatatlanul igyekeznek más, a világmindenség
távoli naprendszereiben kialakult földön kívüli
civilizációkkal kapcsolatba lépni.
Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a mai napig
sem a mi naprendszerünkbõl, sem más naprendszerekbõl
nem érkeztek olyan jelek, amelyek ezt az elméletet alátámasztanák.
A Föld egész felszínét behálózó
csillagászati obszervatórium-rendszer a legkülönbözõbb
hullámhosszokon igyekszik felfedezni egy máshonnan érkezõ
üzenetet, de eddig teljesen eredménytelenek voltak a megfigyelések.
Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy
legközelebbi szomszédainktól is elképzelhetetlen
távolságok választanak el. A közelmúltban
felfedeztek egy olyan meteoritot, amely esetleg a Marsról származik,
és amelyben állítólag olyan nyomokra bukkantak,
amelyek a földi élet legrégebbi, kezdetleges formáira
emlékeztetnek. De a bizonyítékok nem túl meggyõzõek,
és még az is elõfordulhat, hogy csupán a NASA
próbál ezzel egy kis reklámot csapni magának
a soron következõ Mars-programokhoz.
Mindebbõl érzékelhetõ, hogy a tudomány
az utóbbi egy-két évszázad alatt egyre szerényebb
kérdések megválaszolását tûzte
ki célul. A modern tudomány kezdeteit éppen ez a folyamat
jelzi, amely során a nagy ívû, általános
kérdések helyett a sokkal behatárolhatóbb részletkérdések
foglalkoztatják a tudósokat. Ma már nem azt akarjuk
megtudni, hogy hogyan alakult ki a világegyetem, mibõl jött
létre az anyag, vagy hogy mi is az élet. Inkább azt
kutatjuk, hogy hogyan zuhan szabadesésben egy kõ, hogyan
folyik a viz egy csõben és hogyan kering a vér az
érrendszerben. Ez a változás meglepõ eredménnyel
járt: míg az általános kérdésekre
általában igen szûk területre érvényes
válaszok adták meg a feleletet, addig a részletkérdések
megfejtése gyakran átfogó, egyetemes érvényû
következtetésekhez vezet. Ez a tudomány jelenlegi célkitûzéseit
is meghatározza. Érthetõ tehát, hogy ma már
a laboratóriumokban nem az élet titkát kutatják,
nem akarják felfedni határait, ehelyett az élõ
rendszerek elemzését, felépítését,
mûködését, történetét vizsgálják,
tanulmányozzák.
Ne várjuk el a tudósoktól, hogy meghatározzák,
mi is az élet, hiszen ezt mindannyian nagyon jól tudjuk.
Azzal is tisztában vagyunk, hogy mennyire sérülékeny,
milyen bámulatosan változatos, és hogy ez a legnagyobb
kincsünk itt a Földön. Talán ez az egyetlen igazi
érték a világon, és az ember legcsodálatosabb
feladata életet adni, továbbadni az életet egy gyermeknek.
Malraux szerint: “Az élet nem sokat ér, de nincs értékesebb
az életnél.”
Minden tudományok egyeteme, 1. elõadás, 2000. jan.
1.
Nagy Zsuzsanna
Bibliográfia
JACOB, Francois
A tojás és a tyúk
Az élõk logikája
Európa, 1974
Kérjük küldje el véleményét címünkre: lettre@c3.hu