KORAÚJKOR
Zeeland
tartomány agrártörténete
A holland agrártörténetírás a második világháború után látványosan fejlődött. A korábbi jogtörténet-központúságon túllépve, főként az 1950-es évektől működő, ún. wageningeni iskolába tartozó kutatók munkáinak hatására számos régi sztereotípia dőlt meg. A wageningeni iskola alapítójának a nyugat-európai agrártörténet ezer évét áttekintő művéről nemzetközileg ismertté vált Slicher van Bath-ot tekintik, aki 1956-tól lett a Wageningeni Agrártudományi Egyetem Agrártörténeti Szakcsoportjának vezetője. Az elmúlt évtizedekben az iskola számos igen alapos és újszerű munkával lepte meg – elsősorban holland nyelven – olvasóközönségét. A wageningeni kutatók mindenekelőtt az egyes tartományok fejlődési sajátosságainak elemzését tartják feladatuknak, melyben komoly támogatásra számíthatnak a tartományok vezetése részéről is. Bár az összes tartomány agrártörténetének megírása még korántsem befejezett feladat, eredményeik már eddig is alapjaiban változtatták meg az észak-németalföldi mezőgazdaság fejlődéséről alkotott képet.
A korábbi szemlélettel
szemben, amely csak a központi tartományok sajátjának tekintette a
piaccentrikus gondolkodást, az újabb eredmények inkább arra mutatnak, hogy a
periferikusnak tűnő, homokos talajú területek is specializálódási folyamaton
mentek keresztül, de ez a helyi sajátosságok függvényében, alapvetően eltért a
hollandi fejlődési modelltől.
Ebbe a sorozatba illeszkedik Peter
Priester munkája Zeeland agrártörténetéről az 1600 és 1910 közötti
időszakban. A szerzőnek nem ez az első, nagyobb lélegzetvételű műve, korábbi
vizsgálódásainak tárgya Groningen tartomány XIX. századi agrárfejlődése volt.
Zeeland sajátosságainak
tudományos igényű feltárása azért is szükséges volt, mert olyan tartományról
van szó, amely zömében szigetekből áll, és amely területének még holland
mértékkel szemlélve is rendkívül nagy hányadát a polderesítésnek köszönheti. Ez
a folyamat viszonylag korán, már a XI–XIII. században kezdetét vette. Az ekkor
művelésre alkalmassá tett földterületek alkották az ún. „óföldeket” vagy „magföldeket”.
A polderesítés második, illetve harmadik szakaszában (XIII–XVII. század) nyert
földterületek elnevezése „újföldek” lett. Az eltérő talajtani sajátosságok
különböző művelési módok alkalmazását tették szükségessé. Az észak-németalföldi
táj jellegzetességei közé tartozik a tőzeg, amely a tengerpartok közelében már
viszonylag vékony termőréteg alatt megtalálható. Az idő múlásával ez elveszti
nedvességtartalmát és összehúzódik. Nagyrészt ez a jelenség járult hozzá a
talajszint rohamos süllyedéséhez, amelyet a tőzeg kitermelése tovább
súlyosbított. Zeelandban így az óföldek lényegesen alacsonyabban feküdtek, mint
az újak, ami nehezítette az áradások elleni védekezést. Ráadásul az óföldek
mésztartalma is alacsony volt, ami erős trágyázás mellett sem kínált magas
terméshozamot. Zeeland alapvetően mint búzatermelő tartomány vált az Egyesült
Tartományok gazdasági életének részévé. Kevés kivételtől eltekintve, az átlagosnál
jóval kevesebb haszonállatot tartottak a zeelandi gazdák, mint hollandi, vagy
fríz társaik. Ennek fő oka szintén a talajtani viszonyokban keresendő, hiszen a
zeelandi földek sótartalma igen magas volt, amit a rendszeres áradások tovább
fokoztak. Európában kevés helyen volt olyan nagy kincs az édesvíz, mint
Zeelandon, így kevesebb jutott az állatoknak is. Jellemző módon a legtöbb
gazdaság még a saját igényeit sem tudta fedezni tejtermékekből, így szinte
állandó vajimportra szorultak. Érdekes példáját figyelhetjük meg az állami
beavatkozásnak e probléma kapcsán, hiszen Zeeland vezetése a szűkös
szarvasmarha-állomány csökkenését kiviteli tilalmakkal és korlátozásokkal
igyekezett akadályozni 1642-ben és 1733-ban.
A haszonállatok alacsony
aránya a trágyázás lehetőségeit is beszűkítette, így ennek mértéke is alacsony
maradt. A zeelandi birtoknagyság az alacsony termelékenység miatt viszonylag
nagy maradt, 20–60 ha között változott. Legalább ekkora birtokra volt szükség
ugyanis ahhoz, hogy a földműveléshez szükséges 2–3 lovat kifizetődő legyen
tartani.
Ilyen háttérrel mindenképpen a
vetésforgó szerepe értékelődik fel, azonban a kor angol rojalista emigránsa,
Richard Weston által olyannyira becsült lóhere Zeelandban nem ért el komoly
sikereket. Az állandó legelők és állandó szántók továbbra is a zeelandi táj
sajátosságai maradtak. A gabonatermelésre szakosodott zeelandiak a
takarmányozás céljaira is elsősorban a szalmát alkalmazták a széna helyett,
mint azt a Zeeland vidéki idilljét megéneklő parasztköltő, Petrus Hondius is
megörökítette számos versében. A szalma mellett a vetésforgóban alkalmazott
lóbab képviselte a takarmánynövényeket.
A zeelandi vetésforgót
évszázados tradíciók határozták meg. A termőföldet kizsákmányoló gabonafélék, a
„fehér növények” után „fekete növényeket” vetettek, amelyek helyreállították a
termőképességet és átlagosan 6–7 évente egyszer parlagon hagyták a földet.
Ilyen „fekete növény” volt a takarmányozásban olajpogácsa készítésére használt
káposztamag, a borsó, ritkábban a festőbuzér, a len és a zab. A festőbuzér a
búza mellett Zeeland másik jellegzetes terményévé vált, habár kevésbé terjedt
el. A vászonfestésben alkalmazott buzért zömében exportálták, kisebb részét
helyi üzemekben dolgozták fel. A gyümölcstermesztés csupán a városi piacokhoz
közel eső falvakban vált jellemzővé.
Az Egyesült Tartományok, bár
az Utrechti Unió szerződése a gazdasági területeken való egységesítést is célul
tűzte ki, a francia megszállásig nem alkottak egységes piacot. Az egyes
tartományok még egymással szemben is alkalmaztak vámokat. Zeeland legfontosabb
kereskedelmi partnere, Holland, például a XVII. század második felében már
alkalmazott vámokat a zeelandi agrárcikkek ellen.
Hasonlóan meghatározó
tényezőnek kell tekintenünk az adóztatást, amelynek mértéke a XVI. század
végétől fokozatosan növekedett. Ilyen folyamat láttán mindenesetre
elgondolkodtató, hogy a németalföldi felkelésben milyen jelentőséget
tulajdoníthatunk az adóterheknek, hiszen a függetlenedés után ezek addig soha
nem látott szintet értek el. Az alapvető adótípusok között megtalálhatjuk a „századik
fillérnek” nevezett földadót, a házadót és a gátak, védművek fenntartásának
költségeit fedezni hivatott „víz- és gátpénzt”. A gát egy-egy szakaszának
karbantartása egyébként nemcsak közösségi feladat volt, hanem azt az adott
területen gazdálkodó földműves kötelezettségévé tették. Az állam felismerte a
kereskedelmi ügyletek megadóztatásában rejlő lehetőségeket is, és annak
ellenére, hogy Alba 1569-es kísérlete egy alcabala-szerű adó bevezetésére kudarccal
végződött, a XVII. században már általánossá vált a mintegy 2,5 százalékos
mértékű, ingatlanügyletek után szedett adó, és az 1,3 százalékos forgalmi adó.
A lókereskedelmet – talán éppen az igáslovak gazdasági jelentősége miatt –
kiemelt, 8,3 százalékos adó terhelte. Zeeland agrárfejlődése természetesen nem
függetlenedhetett a konjunktúra változásaitól. A kora újkorban a kis területű
Egyesült Tartományok egyre inkább külpiaci függésbe került, amely belső
gazdasági tevékenységét is meghatározta. Az 1650 után bekövetkezett
dekonjunktúra hatására Zeelandban is egyre több gazda hagyott fel a műveléssel.
Az ilyen elhagyott földek az állam kezelésébe mentek át, amely azonban gyakorta
nem szívesen törődött a nehezen kezelhető teherrel. A mezőgazdasági tevékenység
1750 után pezsdült fel ismét a növekvő népesség támasztotta kereslet hatására,
magával hozva a földárak és a spekulatív ügyletek számának emelkedését egész
Hollandiában.
A XIX. század magával hozta a
zeelandi mezőgazdaság modernizációját is. A korábbi, nem túl sokszínű
vetésforgót olyan módszerek váltották fel, amelyekben jelentősen növekvő
tendenciát mutattak a takarmány- és gumósnövények, mint a lóhere, lucerna,
burgonya, cukorrépa, hagyma. Az újabb kultúrák szükségtelenné tették az ugar
beiktatását és a korábban annyira jelentős káposztamag termesztését, ami
ekkortól el is tűnt. A cukorrépa termesztését 1811 után, francia rendeletre
kezdték meg, azonban ez a kísérlet megbukott, és 1813 után hosszú időre eltűnt
ez a növény Zeelandról. Csupán az 1850-es években, amikor a közeli belgiumi
gyárak mellett létrejött az első holland cukorrépafeldolgozó üzem, vált ismét
rentábilissá a termelés újbóli beindítása. Mégis, igazán csak az 1870-es
évektől vált e növény Zeelandban is meghatározóvá, amikor a cukorrépa-beszállításra
kötött szerződések a gazdák számára szinte az egyetlen pénzforrást jelentették
az agrárválság idején. A trágyázás továbbra is súlyos gondokat okozott a
zeelandi mezőgazdaságnak, hiszen az állatállomány továbbra is a szükséges szint
alatt maradt. Bár a „városi hulladék” trágyaként való felhasználása fontos
kiegészítőnek bizonyult, még így sem nyílt lehetőség intenzív talajjavításra. A
Latin-Amerikából importált guanó sem jelenthetett végleges megoldást. A
fordulatot a műtrágya megjelenése hozta magával, amelynek elterjedése az
1860-as évektől már megfigyelhető, annak köszönhetően, hogy a természetes
trágya piaci ára 1871 körül elérte csúcspontját.
Az ismertetett mű különösen
fontos érdeme a kötet majd fele terjedelmét kitevő forrásmelléklet, amely
számos hasznos ismeretet és kvantitatív kutatások eredményeit tartalmazza.
Peter Priester: Geschiedenis van de Zeeuwse landbouw circa 1600–1910 (A zeelandi mezőgazdaság története 1600–1910 között). A.A.G. Bijdragen 37, Wageningen, 1998.
Földvári Péter