Klió 2005/3.
14. évfolyam
„A telihas hőssé avat, az éhség árvává tesz”: A lakosság táplálkozása, egészsége és testmagassága Oroszországban a XIX. század második felében – a XX. század elején
B. N. Mironov bevezetőjében hangsúlyozza, hogy igen fontos az 1861. évi oroszországi jobbágy-felszabadításnak a lakosság életminőségére gyakorolt hatásának vizsgálata. Először megállapítja, hogy a kormányzósági statisztikai bizottságoknak, még a reformot megelőzően, az 1840–50-es években készült anyagai azt mutatják, hogy az egyes városi rétegek élelmiszerfogyasztásában inkább minőségi, mint mennyiségi eltérések voltak, másfelől az átlagmutatók jól tükrözik a XIX. század közepén élő városlakók táplálkozási struktúráját. A statisztikai adatok azonban több okból (pl. nem számították be a halászatból, vadászatból származó fogyasztási cikkeket, és az egyes élelmiszerekre vonatkozó felmérés eltérő számú városra terjedt ki) megközelítők és aláértékeltek. Az 1. és a 2. táblázat alapján (31. és 32. o.) megállapítható, hogy a különböző élelmiszerek fogyasztásában a XIX. század közepén az egyes városok között jelentős különbségek voltak. Ugyanakkor azt is tekintetbe kell venni, hogy bizonyos cikkek fogyasztása másokkal kompenzálódhatott. Ahhoz, hogy a táplálék kalóriaértékét meghatározzuk, tisztázni kell súlyukat, felbontva őket fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra, és koefficiens segítségével kiszámítani a napi fiziológiai normát. Az előbbiek alapján az „átlag-városi” a XIX. század derekán kb. 2988 kilokalória értékű élelmet fogyasztott (3. tábl.: 33. o.).
A fentebbi mutató, a különböző
anyagi helyzetű, korú és nemű, összes városlakóra vonatkozik. Ha egy XIX.
század közepén élő felnőtt férfira ezt átszámítjuk, 4183 kilokalóriát kapunk.
Tisztázni kell, hogy ez mennyire felel meg a fiziológiai normának. Mironov itt
figyelembe veszi az életkort, a testsúlyt, a napi munkaidőt, a munkaformákat (a
könnyűtől a nagyon nehéz fizikai munkáig) és az évi munkanapok számát. Így a
napi kalóriaszükséglete az „átlag-városinak” kb. 3900 kilokalória. Rámutat
azonban, hogy az előbbi statisztikai absztrakció. Valójában a vizsgált
időszakban a városokban alsó, középső és felső gazdasági csoportok léteztek. Az
alsónál a szerző kb. 3986, a középsőnél 5285, a felső rétegnél 5531
kilokalóriát mutat ki egy napra (5. tábl.: 34. o.). Mennyiségileg az előbbiek
fedezték a kalóriaszükségletet. Mironov a 4. és az 5. táblázat adatait
összevetve megállapítja, hogy a városiak elégtelen táplálkozása 1861 előtt nem
terjed ki a XIX. század első felére. A tudósok kiszámították, hogy mennyi a
fizikai munkát végzők fehérje-, zsír- és szénhidrát-szükségletének aránya
súlyban és kalóriában. A 6. táblázatból (34. o.) látható, hogy az összes városi
rétegnél az arányok közel vannak az ideálishoz. Mironov az alsó csoportnál az
állati eredetű fehérje és a zsír hiányát a részleges adatokkal magyarázza.
A városiak XX. század eleji
táplálkozásáról tömegesebb és megbízhatóbb adatok vannak.1900 és 1916 között
13594 család (gazdaság), összesen 75,3 ezer fő élelemfogyasztását vizsgálták
különböző módszerekkel. Egy felnőtt férfira ekkor napi 3748 kilokalória esett.
A városiak XX. század eleji gazdasági rétegek szerinti táplálkozását a szerző a
9. táblázatban (36. o.) összegzi. A XIX. század második felében 10 százalékkal
csökkent a városlakók kalóriafejadagja. A nehéz fizikai munkát végzőknél
táplálékdeficit, míg a középső és a felső csoportoknál élelemfelesleg
figyelhető meg. Mironov hozzáteszi, hogy 1913-ban a munkanap 9–10 órára
rövidült, így a kalóriaszükséglet is csökkent. A súlybeli és a kalóriaarányokat
tekintve, a felső csoport közel állt az ideális helyzethez, míg főleg az
alsónál a zsír és az állati eredetű fehérje hiánya volt jellemző. A városiak
alaptömegének táplálkozása a XX. század elején minőségileg is romlott.
A parasztság élelmezéséről az
első tömegstatisztikai adatok a XIX–XX. század fordulóján jelentek meg. A
táplálék-összetételre közvetetten, az alapvető élelmiszerek (gabonaneműek, hús,
tej) termelési mutatóiból lehet következtetni. 1861 után nőtt a gabona és a
burgonya termesztése. Ez azonban nem jelentette a kenyérfogyasztás növekedését,
mivel pl. az exportot fedezte. Így a gabonaneműeknél és a burgonyánál meg kell
határozni a falusiak élelmezésére eső részt. Ezt teszi Mironov a 11.
táblázatban (37. o.). Miután 1870 és 1913 között az ország európai részén
csökkent a lovak száma, csakúgy mint az igavonó és a tejelő szarvasmarháké; így
mérséklődött a takarmányigény is. Ezért feltételezhető, hogy a parasztság
kenyér- és burgonyafogyasztása az 1860–70-es években a század közepének
szintjén maradt, míg 1890 és 1913 között javult. Az azonban mintegy kompenzálta
a hús és a tej fogyasztásának csökkenését. A parasztságról az 1896 és 1915
közötti időszakról 13 kormányzóságból 7381 gazdaságról rendelkeznek a kutatók
tömegstatisztikai adatokkal. A felnőtt férfira eső 4133 kilokalória elég volt a
tizenkét órás nehéz fizikai munkához. Ha a parasztság rétegeit nézzük, a kb. 30
százalékot kitevő alsó résznek az energiaszükséglete nem volt biztosítva (13.
tábl.: 38. o.). Minőségi vonatkozásban az előbbinél zsír- és fehérjedeficit
figyelhető meg, sőt részben a középső csoportnál is.
Mironov az előbbiekből
általánosabb következtetéseket is levon. Így a XIX. század közepén a kenyérrel
és burgonyával történő „kalóriabiztosítás” 26 százalékkal kisebb volt, mint a
XX. század elején. A hús- és tejtermékek fogyasztása az előbbi időszakban a
kalóriatartalom 19 és 31 százalékát tette ki az alsó és a felső paraszti
rétegeknél. A több állati eredetű táplálék fogyasztása tehát nem kompenzálta a
növényi hiányát. Egészében az alsó csoportnál a kalóriatartalom a XIX. század
derekán alacsonyabb volt, mint a XX. század elején. A XIX. század közepén a
polgári lakosság táplálkozása minőségileg jobb volt, mint a katonáké, míg
kalória szempontjából egyenértékűség figyelhető meg. Az 1870-es évektől viszont
a hadsereg ellátása mennyiségileg és minőségileg is felülmúlta a városiak és a
parasztok többségének fogyasztását. Összefoglalóan az 186l-et követő első
években romlott mind a városiak, mind a falusiak táplálkozása. A XX. század
elejére viszont a lakosság kezdett jobban táplálkozni, bár a hús- és
tejtermékek fogyasztása nem érte el a jobbágyfelszabadítás előtti szintet.
A lakosság egészségi
állapotának mutatója a sorozáskor alkalmatlanná minősülők aránya. Ez persze
akkor releváns, ha az újoncokkal szemben támasztott fizikai követelmények és a
sorozás rendje ugyanaz. Radikális változás 1874-ben az általános
hadkötelezettség bevezetésével történt. Így a vizsgált szakasz két periódusra
bontható: az 1850 és 1874 közöttire és az 1874-től kezdődőre. A 14. táblázat
szerint (40. o.) az alkalmatlanok aránya 22,7 százalékról 27,5 százalékra nőtt
1855 és 1874 között, majd a követelmények csökkentésével 11,2 százalékra esett
és végül az utolsó 25 évben újra 22,1 százalékra növekedett. Mironov
megállapítja, hogy ezek a változások megegyeznek az 1861-et követő fogyasztásbeli
trendekkel. Feltételezhető, hogy az alkalmatlanok arányának 1863 és 1874,
valamint 1874 és 1901 közötti növekedése összefügg a városiak és a falusiak
táplálkozásának korabeli romlásával, míg a XX. század kezdetétől történő
csökkenése a paraszti élelemfogyasztásnak az 1890-es évektől bekövetkező
javulásával. Mironov rámutat, hogy a halálozás csökkenése tartós tendenciaként,
csak pl. az orvosi ellátás javulásával, az 1890-es esztendőktől volt jellemző.
Az újoncok átlagtermete 1874 és 1913 között 1622 mm-ről 1651-re nőtt. A
dinamika tartósan azonban itt is az 1890-es évek elejétől állt be.
Mironov végezetül kiemeli,
hogy a XIX. század második felében Oroszországban romlott a táplálkozás,
éspedig a falusiak körében jobban, mint a városlakóknál. A parasztságnál az
1890-es évektől állt be fordulat. 1914-ig az élelemfogyasztás tartósan nőtt,
sőt mennyiségileg kezdte felülmúlni a XIX. század közepének szintjét.
Kalóriatartalom szempontjából a paraszti táplálkozás a városi előtt járt,
minőségében azonban elmaradt tőle. A városlakóknál a kisebb kalóriatartalom nem
anyagi nehézségekkel, hanem a kevesebb energiát kívánó életmóddal magyarázható.
Mind a falusi, mind a városi lakosság táplálkozása erősen differenciált. A
felső rétegeknél felesleg mutatkozott, miközben a szegények nem táplálkoztak
megfelelően. Egészében, bár az egyes rétegek között bonyolult viszonyok álltak fenn,
a korabeli oroszországi lakosság többsége kalória szempontjából kielégítően
táplálkozott, azonban a növényi eredetű élelmiszerek túlsúlya a jellemző. A
XIX. század második felében a táplálékok minőségének romlásával együtt járt az
egészségi állapot rosszabbodása, amit a sorozásokon alkalmatlanok arányának
alakulása is mutatott.
A korabeli orosz lakosság
egészségét Mironov szerint a táplálkozás nem döntő faktorként befolyásolta.
Szerinte helyesebb olyan okok összességéről szólni, mint a lakóház, az alkoholfogyasztás,
az orvosi ellátás, a közegészségügy és mások. A korrelációs analízissel az
előbbiek igazolhatók. Pl. az alkalmatlan újoncok aránya és az ország európai
részén betakarított, egy főre eső szemestermék közötti koefficiens meglehetősen
alacsony. Mironov rámutat, hogy az elemzett korszak orosz városi és falusi
lakossága több élelmet fogyasztott, mint a mai ember. Az alapvető különbség a
táplálkozás összetételében érhető tetten. Akkor kevesebb tejet, tojást, cukrot,
de több kenyeret, sót és vodkát fogyasztottak.
B. N. Mironov: „Szit kony – bogatir, gologyen – szirota”: pitanyije, zdorovje i roszt naszelenyija v Rosszii vtoroj polovini XIX – nacsala XX veka. („A telihas hőssé avat, az éhség árvává tesz”: A lakosság táplálkozása, egészsége és testmagassága Oroszországban a XIX. század második felében – a XX. század elején). Otyecsesztvennaja Isztorija, 2002. 2. 30–43. o.
Kurunczi Jenő