Klió 1993/1.

2. évfolyam

rule

 

ELMÉLETI MEGKÖZELÍTÉSEK

 

Paul Bairoch: A fejlett világ három agrárforradalma: hozamok és termelékenység 1800-tól 1985-ig

 

A nemzetközi hírű svájci gazdaság- és társadalomtörténész egy készülő vaskos kötetéből közölt tanulmányt. A szerző bevezetésként leszögezi, hogy a fejlett világ (Európa és Észak-Amerika) agrárforradalmainak két legvitatottabb, s egyben legfontosabb összetevője a hozamok és a termelékenység. Gyakran megtörtént a két fogalom összezavarása, pedig lényeges fejlődési eltérés lehet közöttük. D. Ricardo csökkenő hozadék-elmélete óta ismert, hogy Nyugat-Európában a termelékenység intenzív fokozásához pótlólagos ráfordítások szükségesek. A termelékenység növekedésének üteméhez képest a ráfordítások növekedési üteme mindig magasabb.

Először az európai és az észak-amerikai mezőgazdaság legfontosabb kultúrájának, a búza hozamváltozását mutatja be. Több, gondosan összeállított táblázata alapján megállapítja, hogy a XIX. század első felében Európában lassan (kb. 10 százalékkal) növekedett a búza hozama. 1800-ban kb. 8,6 q/ha volt, 1850-ben 9,4 q/ha. Csak az 1880–90-es évtizedtől az első világháború koráig gyorsult fel a növekedés a bőségesebb trágyázás, a műtrágyák hasznosítása és a tökéletesebb talajművelés következtében. Európához képes Észak-Amerika hozamai mindig elmaradtak, s növekedési ütemük lassúbb volt. Így nőtt a hozam okbeli különbség Európa javára. Európán belül is erősödött a hozamok szóródása. Csupán az 1960-as évektől lehetett tapasztalni némi kiegyenlítődést. A XIX. század elején Oroszországban 5,5–6 q búzát termeltek 1 ha szántón, míg Belgiumban 14 q-t. 1910-ben az orosz hozamok alig voltak magasabbak (6,6 q/ha) a száz évnél korábbihoz képest, Belgiumban viszont 25,1 q/ha-ra emelkedtek.

Európában 1800 és 1950 között a búzahozamok átlagosan 1,6–1,7 szeresre nőttek. Ez évente 0,3 százalékos növekedést jelentett. A nagy változás a második világháború után következett be: az 1948 és 1983 közötti évek átlagában a búza hozamai 2,9 szeresre nőttek, vagyis évente 3,1 százalékkal. 108 őszi és 31 tavaszi búzafajtát nemesítettek ki. Egy-egy fajta átlagban egy évtizeden belül kicserélődött.

Az egyéb termékek közül a kukorica- és a tejhozamokat érdemes kiemelni. A kukorica az egyetlen termék, melynek hozamai Észak-Amerikában mindig magasabbak voltak az európai átlagnál. A második világháború után azonban az európai hozamok gyorsabban emelkedtek, mint az amerikaiak, így csökkentek a különbségek. A tejhozamokban viszont az amerikai mezőgazdaság diktált gyorsabb ütemet. 1910-ben Európában átlagosan 1800 kg tejet adott évente egy tehén, míg Észak-Amerikában 1510-et. 1985-ben az európai átlag 3980 kg/év, az amerikai viszont 5722 kg/év volt.

A tanulmány következő részében a szerző a termelékenység hosszú távú dinamikájával foglalkozik. Egy lényeges mutatóján – az egy aktív férfi foglalkoztatott által évente megtermelt kalóriamennyiségen – keresztül elemzi Európa és az USA mezőgazdaságának fejlődését.

A XIX. századi Európában az egy termelőre jutó kalóriamennyiség évente 0,7–0,9 százalékkal növekedett. A XIX. század vége és az első világháború közötti szakaszban felgyorsult a növekedés, s elérte az évi 1,4 százalékot. A két világháború között lelassult a fejlődés, évi 1,1 százalékra. 1945/48 és 1985 között viszont felgyorsult a növekedés: évi 5,5 százalékra. Ez meghaladta az ipari termelékenység növekedési ütemét.

Az egy fő által előállított kalóriamennyiség az USA-ban már a XIX. század elejétől magasabb volt, mint Európában. 18DD-ban az európai átlag 6 millió kal/fő/év volt, míg az USA-ban 20,5 millió.

A lényeges különbség a XX. század első felében is megmaradt. 1910-ben Európából egyedül a dán mezőgazdaság kalóriatermelése (39,8 millió/fő/év) közelítette meg az amerikait (47 millió fő/év). Európa mezőgazdasága csak a második világháború után kezdett felzárkózni az amerikaihoz az egy főre jutó kalóriatermelésben.

A XIX. század folyamán Nyugat-Európa és az USA termelékenységi szintje jóval gyorsabban növekedett, mint Közép-, Kelet- és Dél-Európáé, vagyis felerősödött az egyenlőtlenség. 1800-ban 5:1 volt az arány Nyugat-Európa és az USA javára, 1910-ben már 16:1. 1910 és 1985 között viszont némi kiegyenlítődés ment végbe, főleg 1945 után.

A második világháború utáni Európán belül a termelékenység alapján jelentős átrendeződés bontakozott ki. Egyrészt a francia mezőgazdaság utolérte a többi nyugat-európai mezőgazdaság termelékenységi szintjét, másrészt Dél- és Közép-Európa egyes országai is a felzárkózás útjára léptek.

A terméshozamok és a termelékenység hosszú távú, biszekuláris növekedését P. Bairoch szerint három, különböző természetű agrárforradalom okozta. A három agrárforradalom periódushatárai egyrészt részlegesen fedték egymást (vagyis nem húzható közöttük éles határ), másrészt térbelileg igen eltérő időben zajlott le a fejlett világban. Az egyes agrárforradalmak a „későn induló" agrárgazdaságokban összetorlódtak.

A 18. században kezdődő és a XIX. században kiszélesedő első agrárforradalom mindenekelőtt az ugar nélküli vetésforgók, az istállózó állattenyésztés elterjedését és a javított szerszámok széleskörű alkalmazását hozta magával. Az első agrárforradalom előtti évtizedben az európai mezőgazdaságot a hozamok és a termelékenység hullámzó változása, enyhe emelkedése jellemezte a XIX. századhoz képest.

A 18. század végétől – a XIX. században – 8–9 évtized alatt a termelékenység kétszeresére-háromszorosára nőtt. A növekedés nem gépesítésből vagy il mezőgazdaságban foglalkoztatottak számának nagyarányú csökkenéséből adódott, hanem az egy termelőre jutó munkaidőtartam kb. 30 százalékos emelkedéséből, a trágyázás elterjedéséből, az ugar eltűnéséből és a tökéletesített szerszámok alkalmazásából.

A termelékenységhez képest Európában a terméshozamok kevésbé, az USA-ban pedig alig emelkedtek. A búza hozama pl. Európában 1800 és 1900 között kb. csak 27 százalékkal növekedett. Az első agrárforradalom korában tehát a termelékenység számottevően emelkedett, a terméshozamok viszont nem estek át forradalmi változáson.

A második agrárforradalom a gépek (vető-, arató- és cséplőgép, vaseke stb.) elterjedését és a műtrágya-felhasználás kezdeti szakaszát jelentette. Nagy-Britanniában a XIX. század közepétől lépett a mezőgazdaság ezen átalakulási szakaszba, a dán, német és francia pedig az 1870-es évektől. Európa többi régiójában igazán csak a 20. századtól bontakozott ki a második agrárforradalom.

Míg az első agrárforradalom korában a mezőgazdaságban foglalkoztattak létszáma megnövekedett, s aránya is csak mérsékelten csökkent, addig a második agrárforradalom az aktív foglalkoztatottak létszámbeli csökkenését – s természetesen aránycsökkenését is – eredményezte.

A mezőgazdasági munkálatok közel 70 százalékát kitevő betakarítás gépesítése tette lehetővé a létszámcsökkentést.

Ennek mértékét nem szabad eltúlozni! Sok európai országban a magas természetes szaporulat továbbra is alulfoglalkoztatottságot tartott fenn a mezőgazdaságban. Így a termelékenység növekedési üteme alig haladta meg az első agrárforradalom koráét.

A második világháború után kibontakozó harmadik agrárforradalmat a gépesítés új hul1áma, a kemizálás széleskörű alkalmazása és a tudomány vívmányainak a termelésbe való gyors átültetődése jellemezte. Példa nélküli átalakulást hozott a mezőgazdaságban, véglegesen szétrombolva az eddigi paraszti világot.

Az 1980-as évekre Nyugat-Európában harmadannyi paraszt maradt, mint amennyi az 1940-es években volt. Az egy aktív keresőre jutó termelékenység 7,5-szeresre nőtt 1948–1958 között. Ugyanakkor a hasznosított földterület csökkenése. „az ugar visszatérése" – a nem hasznosított földek karbantartása mellett – figyelhető meg.

Bármennyit is fejlődött Nyugat-Európa mezőgazdasága a második agrárforradalom során, nem tudta kielégíteni a bels6 szükségleteket. A második világháború előestéjén a szükségletek kb. 21 százalékát import biztosította. A harmadik agrárforradalom e téren is új helyzetet teremtett: 1983–87 között a mezőgazdasági termelés évente már 6 százalékkal meghaladta a szükségleteket az alapvető termékekből.

Összességében a három agrárforradalom a fejlett világban – amely többek között éppen ezért lett fejlett – 1800 és 1985 között a termelés volumenét tizennégyszeresére, a hozamokat kilenc-tízszeresére, a termelékenységet huszonháromszorosra emelte.

Európát és Észak-Amerikát a világ többi részével (az ún. harmadik világgal) összevetve, 1800-ban még nem volt közöttük behozhatatlan különbség. A harmadik világban egy aktív férfi foglalkoztatott évente kb. 6 millió kalóriát termelt, alig kevesebbet, mint Nyugat-Európában (7,1 milliót). 1985-ben Nyugat-Európában 238 millió kalóriát termelt egy aktív foglalkoztatott. A harmadik világban viszont alig volt emelkedés: egy aktív foglalkoztatott csupán 6,7 millió kalóriát állított elő. A harmadik világ „zöld forradalmai" – Japánt, Délkelet-Ázsiát és néhány „olaj-országot" kivéve – nem hoztak áttörést a termelékenység terén. A termelésmennyiséget és a hozamokat sikerült emelniük. Az élelmiszerhiány azonban nem szűnt meg.

A harmadik világ számára a megoldást talán a fejlett világban napjainkban kibontakozó negyedik agrárforradalom hozhatja meg, genetikai eljárásai révén.

 

Paul Bairoch: Les trois révolutions agricoles du monde développé: rendements et productivité de 1800 á 1985 (A fejlett világ három agrárforradalma: hozamok és termelékenység 1800-tól 1985-ig) In Annales E. S. C. 1989. no. 2. 317–353. p.

 

Papp Imre