Klió 1995/1.
4. évfolyam
XIX. SZÁZAD
L. M Gorjuskin-G.
A. Bocsanova-G. A. Nozdrin
A népi mezőgazdaságtan
Szibériában (a XIX. század második felétől a XX. század elejéig)
A
szerzők: a szibériai népi agronómia ma is aktuális tapasztalatait elemzik négy
kormányzóság és két terület mezőgazdasági termelésének alapvető sajátosságait
bemutató forrásokon nyugvó, gazdag adatbázist nyújtó művükben. Bevezetőjükben
hangsúlyozzák a regionális sajátosságokat és a szibériai parasztság
tevékenységének helyi körülményekhez igazodó, alkotó jellegét. A parasztok
érdekeltek voltak a termelésben, empirikus természeti-mezőgazdasági ismereteik
kapcsolatban álltak a térség birtokba vételével, a faluközösséggel, az
agrotechnikai módszerek fejlődését a népi kalendáriumok és folklór éppúgy
elősegítette, mint a XIX. sz. végétől megjelent mezőgazdasági társaságok és a
kormányzat által szervezett különféle szolgálatok. Joggal mutatnak rá az itteni
parasztgazdaságok területileg is differenciált gazdaságiszociális
és morális-pszichológiai sajátosságaira.
A
könyv írói a tematikát vizsgáló eddig megjelent művek fő érdemének a
földművelési technológia fejlődése (nem teljes) elemzését tartják. Ugyanakkor
hangsúlyozzák, hogy az 1950-es években a szakemberek elhanyagolták a népi
agronómia vizsgálatát, és csak az 1960-as évek elejétől tűntek fel a helyi
sajátosságokat (pl. a földhasználatot, a talajművelési rendszereket zónák
szerint analizáló, a tapasztalatátadási mechanizmust tükröző) elemző és az első
(igaz csak egy-egy régiót, problémakört bemutató) általános munkák.
A
szerzők: nagy és sokoldalú forrásanyagot (levéltári statisztikai adatokat,
ügyiratokat, „földművelési naptárakat”, periodikákat stb.) használtak fel a
könyvhöz. Az archívumok (a Központi Statisztikai Bizottság, a mezőgazdasági
hiteltársaságok és az Oroszországi Földrajzi Társaság összeírásai és kitöltött
kérdőívei) forrásai eltérő összeállítási módszereik miatt csak korrekciókkal
vethetők: össze. A kormányzati szervek körlevelei, jelentései, jegyzőkönyvei a
tematika szempontjából az 1870-es évektől váltak informatívabbakká. Értékesek
az írásos etnográfiai források, a levéltárakban található paraszti naptárak, a
Szibériába utazó tudósok leírásai és a Moszkvai Mezőgazdasági Társaság helyi
részlegeinek közleményei. Noha a kormányzati és a társasági anyagok pl. inkább
ezen intézmények segítségére koncentráltak és kevésbé a paraszti agronómiára,
kiegészítő információik a téma szempontjából elengedhetetlenek. Egyetérthetünk
a szerzőkkel, hogy az összes forrás komplex használata megbízható képet nyújt a
szibériai parasztság agronómiai ismereteiről és szokásairól.
A
népi agronómiával kapcsolatos tényezők: közül a mű írói a földhasználat
kérdéseit, a klimatikus, a talajviszonyokat és a földművelési rendszereket
elemzik. Szibériában, az ország európai részétől eltérően, nem volt földesúri
magánföldbirtok (cári és koronabirtok igen) és több szabad terület állt a
parasztok rendelkezésére. A részleges újraosztásos faluközösség a sűrűbben
lakott helyeken játszott nagyobb szerepet, és a földek méreténél fontosabbnak tartották
annak termékenységét. Mai szemmel nézve is lényeges a szibériai parasztság
fejlett gazdatudata, termelési érdekeltsége és agronómiai ismeretei. A
vegetációs periódus sajátosságai miatt a mezőgazdasági munkákat a parasztok az
egyes övezetek komplex természeti adottságaihoz igazították, amit az éghajlat,
a talaj, a domborzat együttes hatásának megfigyelése tett lehetővé. A
természeti feltételek alapjában határozták meg a földművelési rendszereket (az
irtásos-égetéses és az ugartartásos rendszert) és a termeszthető növényeket. Az
alapvető művelési rendszereknek Szibériában kb. másfél tucat alfaja honosodott
meg. A népi agronómiára hatottak az áttelepültek szokásai, amelyeket a
helybeliek a szibériai feltételekhez igazítottak, így alakultak ki a mezőgazdasági
munkavégzés íratlan szabályai. A szántóterület kiválasztásakor a szibériai
paraszt (elődei és saját gyakorlati tapasztalatait figyelembe véve) a
klimatikus faktorokat összességében szemlélte. A szerzők számos példával
illusztrálják, hogy az általános szabályoktól való eltérés nem csak
körzetenként, hanem még helységenként is érzékelhető. Igen jók voltak a
parasztok empirikus talajtani, éghajlati és domborzati ismeretei. A
népgazdasági kiállításokon bemutatott talajminták segítették a relatíve szűkös,
valóban jónak minősíthető földek legracionálisabb felhasználását.
A
szibériai parasztság úgy választotta meg az egyes mezőgazdasági kultúrák
termesztési helyét és idejét, hogy a kedvezőtlen természeti körülmények hatását
a minimálisra csökkentse. Figyelemre méltó mind a korábban betelepülök
leszármazottainak, mind az áttelepülőknek innovatív magatartása. Új növényeket,
azon belül is új faj tákat honosítottak meg és alkalmaztak a helyi
feltételekhez. A könyv írói igen részletesen elemzik, hogy az egyes kormányzóságokban
és a Bajkálon túli vidéken a különböző gabonafajták
közül egy-egy a klimatikus faktorok (éghajlati, talaj-, terepviszonyok stb.)
melyikére volt különösen érzékeny, és hogy a parasztok ezeket hogyan vették
figyelembe. Így pl. a Bajkálon túl a meteorológiai
(főleg a hőmérsékleti és a csapadékviszonyok) és a topográfiai tényezők a rozs
esetében megelőzték a talajtani összefüggéseket. Egyetérthetünk a szerzőkkel
abban, hogy a szibériaiak a gabonakultúrák földrajzi elhelyezésénél a
legracionálisabb termelés érdekében rangsorolták és kombinálták a
természeti-klimatikus faktorokat, ismereteiket empirikus alapon állandóan
továbbfejlesztve.
Szibériában
fontos volt a talaj termékenységének megőrzése és javítása. Ezt agro- és biokémiai módszerekkel és meliorációval igyekeztek
biztosítani. A legegyszerűbb mód a gyomos, kimerült, eróziótói sújtott
területek pihentetése volt, aminek hossza és rendszeressége egyaránt függött a
klimatikus és a gazdasági-társadalmi feltételektől.
A
szerzők joggal utalnak a fentiekkel kapcsolatban ma új hangsúllyal jelentkező
ökológiai problematikára. A pihentetés mellett a talaj tápanyag és
víztartalmának biztosítására a szibériaiak más módszereket is alkalmaztak. Ilyen
volt pl. a gabonakultúráknak az éghajlati és talajövezetekkel összefüggő,
különféle variánsokban történő váltogatása. A trágyázás mértéke és
rendszeressége főleg a talaj minőségétől függött, és (noha trágyahiány volt)
Szibéria e tekintetben a tonna/hektár mutatókban fölülmúlta az európai
országrészt. A talaj kimerülése és a szabad földek csökkenése a rendszeres
talajjavítás irányába, míg a nagy humusztartalom, a szűzföldek léte és a
szántóterületeknek a lakóhelytől való nagy távolsága ez ellen hatott. Bizonyos
helyeken (pl. a Bajkálon túl) a hosszú szárazság
miatt öntözni kellett, míg máshol lecsapolással tették a talajt művelhetővé. A meliorációs
munkálatokban nőtt a faluközösség és az állam szerepe. A csatornahálózat
kiépítésére hatott a transzszibériai vasút közelsége,
a hidrotechnikusok közül pedig nagy érdemei voltak I.
I. Zsilinszkijnek. A víz és a szél által okozott
talaj erózió elleni védekezés a vizsgált periódusban a parasztok fő problémája
maradt, amit a fenti módokon kívül intenzív talajműveléssel valósítottak meg.
A
talajművelési rendszerek a mezőgazdasági munkálatok komplexumát és kronológiai
sorrendjét (egészen a vetés előtti munkákig) foglalták magukban, aminek fő
célja a talaj tápanyag-tartalmának és vízháztartásának biztosítása volt. Fontos
volt a talajtípusok szerint a szántás időpontja és mélysége. A technológiai
műveletekre legalább annyira hatottak a természeti körülmények, mint a bevett
szokások, amelyek helyileg nagy eltéréseket mutattak. Közvetlen összefüggés
volt a talajmegmunkálás, az egyes növények vetés előtti előkészítő művelési
fázisai milyensége, sorrendje és a termelésbe bevont föld nagysága között. Csak
a tehetősebb parasztok tudtak alaposan, megfelelő sorrendben, és ha kellett
újra is elvégezni bizonyos művelési fázisokat. A 2. és a 3. melléklet
közmondásai és a „népi mezőgazdasági naptár” ünnepei azt mutatják, hogy a
paraszti agronómia a talajtani, meteorológiai és a topográfiai körülmények
együttes figyelembevételén alapult. A megfelelő időben elvégzett szántás utáni
boronálás és hengerlés megőrizte a talaj nedvességtartalmát és az adott (őszi
vagy tavaszi) gabonakultúrának fontos struktúráját. A szerzők úgy látják, hogy
ez a technológia máig ható következményekkel járt Szibériában.
Komoly
feladatot jelentett a szibériai paraszt számára a vetés előkészítése és
elvégzése. A vetőmag kiválasztásakor igyekeztek körültekintően eljárni, a
tisztítás rézgálicos oldatban való áztatással történt, és igen munkaigényes és
kétes eredményű volt a kézi rostálás. A gépi technológia csak lassan terjedt
el, a parasztságnak ráadásul a gyenge minőségű vetőmagot, amit mezőgazdasági
társaságoktól és a kereskedelmi cégektől vett, hozzá kellett igazítania a helyi
adottságokhoz. Az 1890-es évektől létrejövő agronómiai szolgálat, a
mezőgazdasági társaságok nyújtotta lehetőségek csak részben tudták csökkenteni
a negatív következményeket, noha a szibériaiak tradicionalizmusuk
mellett az újításokra is fogékonyak voltak. A természeti-klimatikus övezetek
szerint nagy eltéréseket mutatott a mezőgazdasági kultúrák vetési ideje. A
gazdasági-társadalmi faktorok hatása itt éppúgy megfigyelhető, mint a
természeti körülményeké. Pl. a szegényebb rétegeknél a vetés elhúzódott. A
vetési normák a klimatikus zónák talajtani, topográfiai jellemzőitől, az egyes
növényeknek a művelési rendszerben elfoglalt helyétől, a vetőmag minőségétől,
az ún. szubjektív tényezőktől és a helyi szokásoktól
függtek. Századunk elején kezdtek el a vetőmag elszórása helyett mérsékelten
nedves állapotban, optimális mélységre és sort kialakítva, egy gyeszjatyina földbe nagyobb mennyiségű és jobb minőségű
magot vetni. A fentiek ellenére a kézzel történő vetés maradt a jellemzőbb
(vetőgép alig volt). A zord természeti tényezők hatását a szibériai paraszt az
övezetenként alkalmas időben, megfelelő mélységre és sűrűséggel történő vetéssel
igyekezett kivédeni. A parasztok irtották a gyomnövényeket és megpróbáltak
védekezni a termést fenyegető betegségek és kártevők ellen. Tapasztalataik
alapján rájöttek arra milyen körülmények kedveznek megjelenésüknek, miben
nyilvánul meg hatásuk és hogyan lehet ellenük védekezni. A konkrét talaj- és
klimatikus sajátosságokat kellett figyelembe venniük. Szibériában több mint 300
gyomnövény terjedt el. Különösen veszélyes volt a tarack, a csorbóka,
a konkoly, az aranka, a kenderkefű és a vadzab. A parasztok a legegyszerűbb
módszerektől (pl. állatkihajtás) a fejlettebbekig (tarlóhántás,
takarmánynövénnyel való bevetés stb.) többféleképpen védekeztek ellenük. A
legelterjedtebb szibériai gabonabetegségek az üszög, a rozsda, az anyarozs és a
mézharmat volt. Terjedésük okait és tüneteiket a parasztok jól ismerték. A
kártevők közül leginkább a különböző férgek és a sáskák okozták a legtöbb bajt.
A sáskajárás okaira még az 1917 előtti mezőgazdászoknak sem sikerült rájönniük.
A szokásos védekezés a lárvák őszi kiszántása, vagy a tavaszi kis árkok ásása
volt, amin a kártevők nem tudtak átjutni. A szibériai paraszt azonban jól
tudta, hogy valóban eredményesen csak az intenzív talajműveléssel, a
kultúrnövények termesztési helyének változtatásával és jobb vetőmagokkal tud a
fentiek ellen fellépni és a termelékenységet fokozni.
Az
ismertetésben említett mellékleteken kívül érdemes áttekinteni az első
melléklet hét (termés-, vetésterületi struktúra-, talajjavítási és vetőmagminőségi mutatókat tartalmazó) táblázatát. A
vizsgált időszakban a kutatók szerint a helyi körülményekhez igazodó, erősen
differenciált agronómiai fejlődés mentvégbe, aminek egyes elemei (pl. a
földszeretet, a tulajdonosi érdekeltség. az innováció) ma is aktuálisak.
L.
M. Gorjuskin, G, A. Bocsanova, G. A. Nozdrin: Opit narodnoj agronomii
v Szibiri. Vtoraja polovina XIX-nacsalo XX v. (A
népi agronómia tapasztalatai Szibériában. A XIX. sz. második felétől a XX. sz.
elejéig) Novoszibirszk, VO "Nauka". 1993.
263 p.
Kurunczi Jenő