Élménybeszámoló a MRASZ 2016. évi Utánpótlás Táboráról

op. Gabi / HA7 - ØØ55 / HA7KLJ

Szervusztok!

Nagy örömünkre, Fodor Sándor, Laki Zsolt és jómagam, Varga Gábor, az idén nyáron is részt vehettünk a Magyar Rádióamatőr Szövetség Utánpótlás Táborában. A tábor szervezésekor több lehetséges helyszín is szóba jött. Végül, a tavalyi évhez hasonlóan, a budapesti Királyhelmec utcai MRASZ bázist választották a szervezők, a tervezett programok, az étkezés megoldhatósága, és az egyéb körülmények miatt.

A Karcagi Kiskulcsosi Általános Iskolai rádiós fiúk híre már korábban megérkezett a táborba. Így jóformán hétfőn, a megérkezés után még ki sem csomagoltunk, Sanyi és jómagam rögtön remek feladatot kaptunk. Egy új URH yagi antennát kellett összeszerelnünk. Összerakás után segítettünk feltenni az antennát a helyére. Az összeszerelés és felszerelés is sok munkával járt, ám utána újabb akadályba ütköztünk. Az antennaforgató sajnos nem működött. A szerelést irányító idősebb amatőrtárs úgy döntött, eleget dolgoztunk. Másnapra halasztottuk a forgató megjavítását.

Sanyi és Gabi operátorok az URH antenna szerelése közben.

Kedden megismerkedtük a cserkészmozgalom érdekességeivel. Az előadás után két kedvelt üzemmódot láthattunk működés közben. Az SSTV és a PSK-t üzemmódot. A rádiós műhelyben detektoros rádió építésébe kezdtünk HA5BLK Sanyi op. irányításával. Délután a tervezettek szerint megjavítottuk az általunk összerakott és felszerelt URH antenna forgatóját. Szerencsére nem nagy hibája volt.

Szerdán délelőtt a Magyar Rádió és Televízió Múzeumába mentünk. Rengeteg korabeli berendezést láttunk. Kipróbálhattuk a szinkronstúdiót. Egyperces képfelvételt szinkronizáltunk, ami elég jól sikerült.

Délután a Magyar Telekom hálózatirányító központjába vártak bennünket. A Telekomban egy távközlési vállalat rendszerinek üzeméről, és felügyeleteiről részletes bemutatót hallgattunk meg.

A bázisra visszatérve rövid pihenő után - aki még nem fejezte be - folytatta a detektoros vevő építését. Jómagam és Sanyi barátom egy egyszerű IC-s (LM386) FM vevő építésére kaptunk lehetőséget. Sajnos NYÁK hiba miatt nem sikerült üzembe helyezni. Sanyi bácsi megígérte, ki fogja javítani a panel hibáját.

Csütörtökön előadást hallgattunk rádiós iránymérésről HAØLZ, Venczel Miklóstól. Sok-sok érdekességet mesélt az iránymérő versenyekről, és a versenyzés taktikai megoldásairól.

Este tábortűz mellett beszélgettünk.

Pénteken egy nagyfeszültségű generátorral tanulmányoztuk a glimm-effektust, a fényporok viselkedését, sztatikai feltöltődést, kisülést, töltést és taszítást.

Az egy hét alatt nagyon jól összerázódott a csapat, kár, hogy ilyen hamar vége lett a tábornak. Nagyon jól éreztem magamat.

Remélem, hogy jövőre is el tudok menni ebbe a nagyszerű táborba.

Karcag, 2016. augusztus 24.
Amatőr üdvözlettel. Vy 73 és jó DX !
Varga Gábor HA7-ØØ55 op HA7KLJ