Klió 1994/2.
3. évfolyam
KORA ÚJKOR
Jean-Marc
Moriceau:
Agrárforradalom
a XVIII. századi Franciaországban
A
francia mezőgazdaság XVIII. századi fejlődése régóta vitatott tárgya a történeti
irodalomnak. Az 1960-as évekig a korszakkal foglalkozó történészek jó része
hajlamos volt – főleg a fiziokrata eszmék megjelenésének és az új mezőgazdasági
szakirodalom kibontakozásának hatására – túlértékelni, minőségi átalakulásnak
tekinteni a mezőgazdasági termelés apró megújulási kísérleteit. 1968-ban Michel
Morineau híres tanulmánya („volt-e agrárforradalom a XVIII. századi
Franciaországban?”) szakított ezzel a felfogással. Morineau igen gazdag
forrásanyag felvonultatásával próbálta bizonyítani, hogy a XVIII. század
második felében a francia mezőgazdaságban nem ment végbe olyan minőségi
változás, amelyet agrárforradalomnak nevezhetnénk. Az 1970-80-as években
többnyire ez a nézet uralta – több nívós feldolgozással alátámasztva – a
szakirodalmat.
J.-M.
Moriceau, a caeni egyetem tanára most ismét felvetette a régi problémát: Vajon
tényleg nem volt „agrárforradalom” a XVIII. század második felében? A szerző
lényegében mindkét eddigi álláspontot megkérdőjelezi. Nem fogadja el, hogy a
francia mezőgazdaságban az angliaihoz mérhető léptékű átalakulás bontakozott ki
a XVIII. században, de nem zárja ki a minőségi jellegű újítások kezdeteit sem a
termékeny talajú, városias, fejlett piacviszonyokkal rendelkező vidékek
nagygazdaságainak esetében. Ile-deFrance bérleti nagygazdaságait veti alapos
vizsgálat alá.
A
szerző először M. Morineau felfogásával vitatkozik. A neves gazdaságtörténész
a XVIII. század végi források és az 1840-es mezőgazdasági statisztikai felmérés
alapján bebizonyította, hogy a búza – mint a mezőgazdaság legfontosabb terméke
– terméshozamai ezen fél évszázad alatt alig emelkedtek az országos átlag
alapján. A hozamnövekedés pedig az ún. agrárforradalom döntő jellegzetessége.
Moriceau szerint azonban a „mozdulatlanság” nem zárja ki, hogy regionálisan, a
kedvező helyzetű gazdaságokban ne lett volna elmozdulás, hozamnövekedés, s ez
nem szűkült le az ún. mintagazdaságokra. A változást nehéz pontosan mérni, s a
hozamnövekedést nem szabad az „agrárforradalom” privilegizált fokmérőjének
tekinteni. Több olyan új folyamat (mezőgazdasági ismeretek terjedése, technikai
jobbítások, a munkaerő-ráfordítás növekedése stb.) jelent meg, amely a jövő
mezőgazdaságának kezdetét hordozta. A termelés „mozdulatlanságának”
koncepcióját tehát érdemes revízió alá venni.
Moriceau
is széles teret szentel a hozamok vizsgálatának. A XVIII. század végi és az
1840-es adatok összevetéséből nem biztos, hogy a búzahozamok stagnálása derül
ki. A gabonatermelés legfejlettebb megyéiben (Nord, BasRhin, Aisne, Oise,
Sein-et-Marne, Sein-et-Oise) az 1840-es termés jóval rosszabb volt, mint az
1830-as évek első felében. 1832-ben 22,98 hl/ha, 1835-ben 21,41 hl/ha volt a
búza hozama. Az 1840-es termés nem tekinthető közepesnek. A hozam növekedését
nemhogy a XIX. század első harmadából nem lehet kizárni, de a XVIII. század
második feléből sem. A XVIII. század 50-60-as éveitől nőtt a magasabb hozamú
gazdaságok száma a termékeny talajú vidékeken, különösen a Párizsi-medencében.
A korabeli mezőgazdasági szaklapok, könyvek gyakran emlegettek 20-30 hl/ha-os
búzahozamokat. Boligny községben 1765-ben Étienne Charlemagne nagygazda 59,1
hl/haos termést takarított be. Ez természetesen kivételes eset volt, de a
20-30 hl! ha-os már kevésbé.
Ezek
a hozamok már nem tekinthetőek „középkoriasnak”, s kétségtelenül az „új
mezőgazdaság” módszereinek megjelenését tükrözik. A nagyvárosok környékén –
különösen a Párizst övező vidékeken nyílott először lehetőség a mezőgazdasági
szakirodalom propagandájára, a termelés „piacosodására”, a trágyafelhasználás növelésére.
Ile-de-France-ban, ahol a juhállomány fajtaváltozása és az istállózó
marhatenyésztés terjedése elegendő trágyát kínált, lehetőség nyílott a
gazdáknak az ugar csökkentésére. Vexin francais vidékén 1760-1840 között 20-25
%-kal csökkent az ugar. Brie vidékén is hasonló átalakulás kezdődött: Melun
környékén a bérleti nagygazdaságokban 1770-1850 között a búza hozama 20-40
%-kal nőtt; 20 hl/ha-ról 25-28 hl/ha-ra. Az Ile-de-France-i nagybérleteken
1702/1750 között 1 ha-on átlagban 18,2 hl búza termett, 1751 és 1790 között már
24,6 hl. A hozamok 35 %-kal növekedtek. Aisne- és Oise-megye területén is
hasonlóan változtak a hozamok. A búzafajták közül a nagyobb szemsúlyúak váltak
kedveltté a nagybérleteken. Ile-de-France-ban például a crépy-i fajta terjedt el.
1833-ban Sein-et-Mamemegyében a búza hozama űrmértékben 16,25 hl/ha volt, 1 hl
azonban 79 kg-ot nyomott. Pikárdiában, Soissons környékén a XVIII. század
elején 69 kg volt 1 W búza súlya, a XIX. század elején viszont már 75 kg. A
Párizs környéki régiókban az átlag a XIX. század elejére elérte a 75-77 kg-ot.
A
hozamvizsgálat lezárásaként a szerző felveti a kérdést: a fejlett, városias
régiók nagygazdaságaiban végbement hozamnövekedés miért nem tükröződött az
országos átlagokban? Véleménye szerint ennek a legfőbb oka abban rejlett, hogy
a XVIII. századi – XIX. század eleji, viszonylag jelentős népességnövekedés
elsősorban a gabonatermelés bővítését váltotta ki. A gazdálkodás arra
kényszerült, hogy a silány minőségű szántókba is búzát vessen. A terméketlen területek
alacsony hozamai országos szinten „elfedték” a párizsi régió nagygazdaságaiban
végbemenő hozamnövekedést.
A
mezőgazdaság megújulásának fontos részét képezte a vetésterület növekedése és
az ugar visszaszorulása. A vetésterület növekedése a termőterület bővüléséből
és az ugar csökkenéséből egyaránt származhatott. A termőterület növekedését a
történeti irodalom sokáig alábecsülte, mert az erre vonatkozó legfontosabb
források, az állami nyilvántartások hiányosak voltak. Néhány vidéken, mint
Bretagne-ban, Burgundiában, Languedoc-ban, Provence-ban a termőterület bővülése
jóval meghaladta az országos 3-4 %-os átlagot.
Az
ugar csökkentésének és a vetésterület növelésének voltak régóta, a középkor óta
ismert eljárásai. A jó minőségű talajokon szükség esetén kétszer egymást
követően is lehetett őszi búzát vetni. Ilyenkor egy évig nem volt ugar, s a
gondos művelés megelőzte a talaj kimerülését. Más hagyományos eljárás volt –
amely azonban a váltógazdálkodásba is átnőhetett – a „javított” háromnyomásos
és a négynyomásos gazdálkodás. Az ugar egy részét ideiglenesen vagy véglegesen
bevetették rövid tenyészidejű kultúrákkal és takarmányfélékkel, A XVIII. század
második felében a Párizsi-medence vidékein egyre kevesebb tulajdonos kötötte ki
a bérleti szerződésekben a hagyományos, háromnyomásos gazdálkodás pihentetési
rendjét. Csökkentek a gazdálkodók számára előírt jogi kötöttségek, s lehetővé
vált, hogy maguk döntsenek a művelés rendjéről. A gazdálkodók kisebb hányada
élt csak a bonyolultabb művelési rendszerek bevezetésével, de nem olyan kevés,
hogy elszigetelt eseteknek tekinthetnénk az újításokat. A XVIII. második
felében egyre több leírás tudósított arról, hogy a gazdálkodók főzelékfélék,
káposzta és takarmánynövények vetésével hasznosítják az ugart. Az egyik legismertebb
tudósítás a Párizstól Északra fekvő Dugny községből származik. Francois Cretté
de Palluel, gyakorló nagygazda és mezőgazdasági szakíró alapos leírást hagyott
az utókorra a falu határhasználatáról. A szántó 29,6 %-án őszi búzát, 26,2 %-án
zabot, 29,3 %-án borsót, bükkönyt, lucernát, lóherét, takarmányrépát, 9,7 %-án
egyéb kultúrákat vetettek. A szántónak csak 5,2 %-án volt ugar. Ez már
klasszikus, a búzát és a zabot előnyben részesítő váltógazdálkodás volt. Dugny
község sok apró újítással, lassan, fokozatosan tért át a modern gazdálkodásra.
A váltógazdálkodás gyorsabb, tudatosabb bevezetésében az új mezőgazdasági
szakismeretek is szerepet játszottak.
Moriceau
tanulmányának talán a mezőgazdasági szakismeretek terjedéséről szóló része a
leginkább figyelemre méltó. Erről ugyanis meglehetősen szűkszavú a történeti
irodalom. A szerző módosítani kívánja azt a korábbi álláspontot, mely szerint a
mezőgazdasági szakirodalom nem talált visszhangra a gazdálkodók körében.
Először is sok állami tisztviselő vált lelkes hívévé az új mezőgazdaság
tanainak, s próbálta azokat megismertetni a termelőkkel. Ilyen volt Bertin
pénzügyi főellenőr, Turgot és több intendáns. Ugyanakkor a helyi tisztviselők
zöme tartózkodott az újítások propagálásától, nehogy feszültséget váltson ki a
szegényparasztság körében, amely szívósan ragaszkodott a határhasználat
hagyományos rendjéhez. Az újításokban jelentős szerepet játszhattak azok az
arisztokrata nagybirtokosok, akik tudatosan kísérleteztek a szakirodalomban
leírt eljárások bevezetésével. Rochefoucauld herceg, Pérusse márki, Turbilly
márki és mások mintagazdaságai ösztönzőek lehettek a környék gazdái számára. A
legkevesebbet – források híján – azokról az egyszerű gazdákról tudunk, akik
leegyszerűsített formában olvasták a mezőgazdasági szakirodalmat, eljártak a
mintagazdaságok bemutatóira, leveleztek a mezőgazdasági társaságokkal és
megpróbálták az újításokat bevezetni. Valószínű, hogy ezen „csendesen” újító
gazdák voltak a legtöbben.
A
mezőgazdasági ismeretek terjesztésében, sőt bevezetésében a postamesterek
különös en fontos szerepet játszottak. 1708-ban kb. 800, a XIX. század elején
kb. 1400 postaállomás volt Franciaországban. Postamestereik többsége
gazdálkodással is foglalkozott. Körülményeik kedvezőek voltak a piacra termeléshez,
hisz termékeik egy részét helyben e1adhatták, más részét pedig kedvező forgalmi
adottságaik alapján a többi gazdánál gyorsabban szállíthatták el. Az
állomásokon váltó lovakat, takarmányt és élelmiszert kellett tartaniuk.
Jelentős részüket saját gazdaságukban termelték meg. Az állomásokon összegyűlt
trágyát visszaforgathatták saját gazdaságaikba. A termelés lehetséges
újításairól, bevezetésének módjairól a postamesterek szerezhettek leghamarabb
információt. A gazdálkodásban elért sikereiknek hatása lehetett más gazdákra
is. Több olyan postamester ismert, aki terjesztette is az újítás ismereteit.
Feljegyezték például, hogy a pikárdiai VillersBretonneux-ben az 1760-as
években Dottin postamester terjesztette el a burgonyatermelést. Touraine-ben
Ormes postamester honosította meg a mesterséges rétet. Ile-de-France-ban egész
sor újító postamester tevékenykedett.
A
párizsi régióban a mezőgazdász nagybérlők voltak a legsikeresebb újítók. Az
1761-ben alapított párizsi mezőgazdasági társaságnak nagybérlők is voltak
tagjai, s még több nagybérlő levelezett rendszeresen a társasággal, számot adva
gazdálkodásáról. A legismertebb mezőgazdász bérlő, Cretté de Palluel 1787-1791
között egy tucat cikket írt a mezőgazdasági társaság közleményébe, többnyire az
új eljárások gyakorlati alkalmazásáról. Dailly, marly-i nagygazda a vetőgép
bevezetésével vált híressé. A neves angol szakíró és utazó, Arthur Young,
franciaországi tartózkodása idején több újító szellemű nagybérlőt meglátogatott
és termékeny vitákat folytatott velük. Több nagybérlő azonban – a kudarcokból
okulva – ellenezte a minden áron való újítást. Például Antoine Giroust brie-i
nagygazda a Journal économique című szaklapban az elméleti szakírókat
elmarasztalta, mert gyakran megvalósíthatatlan vagy túl költséges újításokat
javasoltak.
A
szerzőnek Ile-de-France-ra vonatkozóan sikerült olyan forrásokat (pl. hagyatéki
leltárakat) feltárnia, amelyek a művelt nagygazdák olvasmányaira derítettek
fényt. A megfelelő társadalmi ranghoz illett könyvtárt berendezni, amelybe azonban
még igen kevés mezőgazdasági szakkönyv került. Néhány, a jó gazdálkodást
népszerűsítő formában leíró mű azonban elterjedtté vált a XVIII. század második
fe1ében. A leggyakrabban a „Le Parfait marechal”, „La Maison rustique” és a
„Nouvelle Maison rustique” című műveket forgatták az olvasni jól tudó gazdák.
A
továbbiakban Moriceau a „modern” mezőgazdaság kibontakozásának jegyeit elemzi.
Megállapítja, hogy a XIII-XVIII. század közepe között a francia mezőgazdasági
termelés volumene ugyan jelentősen megváltozott, jellege azonban alig. A
középkori technika és termelési gyakorlat csekély mértékben változott. Ehhez
képest a XVIII. század második felétől valamelyest felgyorsult a termelés
átalakulása. Egyik legszembetűnőbb eleme a „mesterséges rét” (szántóba vetett
takarmányok) terjedése volt. A XVIII. század végén jelent meg a gyengébb
minőségű szántókon a baltacím. A burgundiai baltacímet az első évben zabbal
vetették, majd 7 -8 évig a szántóban hagyták. Eddig a szántó kikerült a
nyomások forgásából. A baltacímmel fe1javított szántóba ezután őszi búzát
vetettek. A XVIII. század közepétől a Párizsi-medencében a lucerna lett a
legelterjedtebb talaj erő visszapótló takarmány, majd az 1770-80-as évektől a
lóhere. Mindkettő az ugar helyébe került. Termesztése megváltoztatta a
határhasználati jogokat is: a mesterséges réten sosem volt engedélyezett a
kollektív legeltetés.
A
mesterséges rét és a főzelékfélék bekerülése a szántóba lehetővé tette az
állatállomány növelését. Terjedt az istállózó marhatartás, növelve a váltógazdálkodáshoz
oly szükséges trágyamennyiségét. A trágyaszükségletet az istálló azonban nem
tudta kielégíteni. A „piacosodás” tette lehetővé, hogy a városi fekália és a
foszfát pótolja az istállótrágyát.
A
váltógazdálkodás megszületéséhez a technikai eszközök részleges megújulása
párosult. A nagybérleteken jelentősen nőtt a holt felszerelések értéke. Az
egyik szembetűnő változás a szállítás terén következett be: a kétkerekű
„kordét” felváltotta a nagyobb kapacitású négykerekű kocsi, amely azonban nagyobb
igaerőt és jobb utakat igényelt. Az eketípusok brie-i, Ile-de-France-i –
ugyan nem változtak meg, de terjedt az eketaliga használata és nőtt a
vasalkatrészek felhasználása. Az I770-es években a tarlóhántáshoz megjelent a
kétvasú eke, és az irtóeke használata is terjedni kezdett. Az aratásban
általánossá vált a hosszú nyelű, nagy vasú kasza használata. A XVIII. században
terjedt el a Párizsi-medencében a korábbinál hatékonyabb német cséphadaró, a
normandiai sárgaréz sodronyból készített szita és a flamand gabonarosta. Mindez
legalább 20 %-kal csökkentette a szemveszteséget.
A
gazdálkodás átalakulásának szerves része volt a munkatermelékenység növekedése.
A piacra termelő nagygazdaságok számára a termelési költség egyre fontosabb
tényezővé vált. Főleg a munkaerő jobb kihasználására törekedtek a gazdák, mivel
a váltógazdálkodás megnövelte a műveletek számát. A nagyobb kocsik alkalmazása
például csökkentette a szállítási alkalmakat, így a szállítási költségeket.
A
szerző összegzésként leszögezi, a XVIII. század második felében a fejlett
piacviszonyokkal és úthálózattal rendelkező Párizsi-medencében új szakasza
kezdődött a mezőgazdasági termelés történetének. Ebben a mezőgazdasági
szakirodalomból származó ismereteknek nagyobb szerepe volt, mint korábban a történetírás
gondolta. Statisztikai felmérések hiányában számszerűen nem fejezhető ki a
változás. Ezt először a Napóleon korában készített felmérések tükrözték
egyértelműen. A megújulás kibontakozásának országos méretű következménye is
volt: szembetűnően nőtt a fejlettségbeli különbség a nagyvárosok környéki és a
piactói elzárt régiók termelése között, Az utóbbi régiók még döntő többségben
voltak, s csak a XIX. század közepétől zárkóztak fel. Az „agrárforradalom” így
kétségtelenül igen elnyújtott, jó évszázados folyamat volt. Ha a szakma számára
a XVIII. század második felében kezdődő megújulásra nem megfelelő a
„forradalom” fogalom, az „átmenet” fogalmát mindenképpen reális használni.
Jean-Marc
Moriceau: Au rendez-vous de la „révolution agricole” dans la France du XVIII.
siecle. A propos des régions de grande culture. (Agrárforradalom a XVIII.
századi Franciaországban, a nagygazdaság régiói kapcsán.) in. Annales H. S. S.
1994/1. 27-63. o.
Papp Imre