Klió 1998/2.
7. évfolyam
A római katonák élelmezése
M. Junkelmann, német történész és író legújabb munkája, a Panis militaris elnyerte az 1997-es év régészeti szakkönyveinek kitűzött Ceram-díjat. A szerző eddig már öt bestsellernek tekinthető kötetet jelentetett meg a római hadseregről: Augustus légióiról, a lovasságról. Kutatási módszerének jellemző sajátossága, hogy nemcsak elméletileg, hanem a gyakorlatban is ellenőrzi eredményeit és megállapításait: néhány vállalkozó társával néhány hétig a római legionárusok életét élik. (Az ennek során készített színes képek élményszerűen illusztrálják a kötetet.) Az élelmezés érthető módon alapkérdés volt a hadsereg fegyelme és ütőképessége szempontjából. A szerző elsősorban a Rajna menti és a britanniai területek kora- és középső császárkori régészeti emlékei alapján dolgozik, de szem előtt tartja az antik szövegeket és az egyiptomi papiruszleleteket is.
A
római hadsereg higéniai feltételeit egész a XX. századig a legjobbnak ítéli
meg. Példaként a britanniai Hadrianus-fal egyik csapategységének feltárt
latrináját idézi, amit akár már angolvécének is nevezhetnénk. A latrina mellett
víztároló volt, melyből a víz részint az ülőkék alatti csatornába folyt – így
öblítve azt –, részint az ülőkék előtti keskeny csatornába, melybe a katonák
szivacsaikat mártották, hogy a még nem létező vécépapír helyett használják.
Ezen túl a latrina belsejében két kis kőmedence volt elhelyezve kézmosáshoz.
Ilyen
körülmények között nem csodálkozhatunk azon sem, hogy a római katonák nem
voltak annyira műveletlenek, mint amilyennek sokan gondolják őket. A
hadseregben ugyanis szigorú bürokrácia uralkodott, ami megkívánta az írás
mindennapos használatát. De az sem árott, ha valaki edényeibe bele tudta
karcolni a nevét. Ha egy katona nem tudott írni és olvasni, úgy lemondhatott a
ranglétrán való előrehaladásról. Ha levelezni akart – erre is van példa –, úgy
írni tudó társai segítségét kellett igénybe vennie.
Egy-egy
határmenti terület társadalmi fejlettsége nagyban befolyásolta a hódítás
előrehaladását is. Ha volt helyi arisztokrácia és bizonyos gazdasági
infrastruktúra, úgy az együttműködés fokozatos kiépítése elősegítette a
romanizációt, megkönnyítette a hadsereg ellátását és így a terület
bekebelezését. Ez történt Britannia déli részén, míg a sziget északi részének
meghódítása útjában épp az említett feltételek hiánya állt leginkább.
A
20-25 éves katonai szolgálatot csak akkor érthetjük meg, ha ezt hivatásnak,
illetve megélhetési formának tekintjük. A katonák zsoldja (stipendium)
valamivel magasabb volt (kb. évi 225 denarius), mint a kereső férfi lakosság
átlagjövedelme (kb. évi 200 denarius). Emellett ha valaki megérte szolgálata
végét, a legionariusok 3000, a praetorianusok 5000 denarius végkielégítést (praemia
militaria) kaptak. Ebből – többnyire szolgálati helyük közelében – földet
vásároltak, gazdálkodtak és bekapcsolódtak a település közéletébe. Egy
egyiptomi papirusz tanúsága szerint a 225 denariusból a katona mindössze 13-at
kapott kézhez, a többit levonták az ellátására, ruházatára, fegyverzetére stb.
Így érdekeltté volt téve abban, hogy felszerelésére vigyázzon. A viszonylag
magas végkielégítés azzal is magyarázható, hogy ezt a katonáknak csupán kb.
fele érte meg.
A
hadseregnek alapvetően önmagát kellett ellátnia. A katonák békeidőben termelő
munkát végeztek: művelték a földet (frumentatio) és állatot tartottak (pabulatio).
Ez a munka egyúttal fel is készítette őket későbbi gazdálkodó tevékenységükre.
Ellátásukhoz hozzájárultak még a környező villagazdaságok is. A gabonát
hatalmas csűrökben (horreum) raktározták el, ezek maradványai jól
felismerhetőek a táborok területén. A hadsereg igényeinek kielégítésére jöttek
létre a legióstáborok elővárosai (canabae) és az auxiliáris táborok
kísérőfalvai (vici). Az itt kialakuló élettársi, később házastársi
kapcsolatokból született gyermekek a hadsereg fontos utánpótlását képezték.
A
katonák élelmezése igen egyszerűen történt. Elsősorban gabonát kaptak, amihez
még szalonna, sajt, hús, bor és ízesítőszerként hagyma, só, ecet, olaj járult.
Egy későrómai egyiptomi papirusz leírása alapján napi adagjuk kb. 1 kg. kenyér,
fél kiló hús, ill. szalonna, 1 liter bor volt. Felszerelésükhöz tartozott a
főzőedény (vasa) és az étkezőedény (cibaria). Ételük
elkészítéséről maguknak kellett gondoskodniuk. Nincs nyoma annak, hogy valahol
is közös étkeztetés folyt volna. A nyolcágyas szobákban (contubernia)
elhelyezett egységek saját tűzhellyel rendelkeztek, és valószínűleg közösen
főztek.
A
mediterrán területek étrendjében a gabona, az olivaolaj és a bor játszották a
meghatározó szerepet, míg az északabbra élő barbár népeknél a hús és a tej. A
katonák a fejadagként megkapott gabonát maguk őrőlték az egyes contuberniumok
tulajdonában lévő kézimalmokon. Az őrlemény a liszten kívül a korpát is
tartalmazta, amit már csak takarékosságból is belesütöttek a kenyérbe (panis
militaris). A kenyérnél gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető étel volt a
kása (puls). Ehhez tönköly, köles, árpa, búza őrleményét egyaránt
felhasználták. Izesítésül olajat, fűszernövényeket (hagyma, koriander, zeller,
mák), esetleg babot kevertek hozzá. Az így elkészített kását ki is
száríthatták, és az akkor eltarthatóvá és szállíthatóvá vált. Talán így alakult
ki a lepénykenyér is. A kelesztett kenyér készítése valószínűleg csak a
császárkor elején terjedt el. A kenyeret is szívesen ízesítették különféle
magvakkal.
A
gabona után a legfontosabb élelmiszert a hüvelyesek (legumina)
jelentették jól tárolhatóságuk, és nagy fehérjetartalmuk miatt. A zöldfőzelékek
fogyasztásáról keveset tudunk, de bizonyosan szerepelt közöttük a káposzta, a
zeller, a répa. Nagyon kedveltek voltak a gyümölcsök, melyek termesztését a
rómaiak terjesztették el az Alpoktól északra. A táborok feltárása során nagy
mennyiségben kerültek elő gyümölcsmagvak: alma, körte, szilva, szőlő, málna,
őszibarack, cseresznye, dió, mandula, mogyoró. Többségüket tartósították is
aszalással vagy mézben, mustban, ecetben áztatva. A tojás és a tej kisebb
szerepet jászott a katonai étrendben, de a sajttal gyakrabban talákozunk.
Aludttejből állították elő a savó lecsepegtetésével. Fűszernövények hozzáadásával,
füstöléssel, sózással sokféle fajtáját készítették.
A
hús rendszeres fogyasztásának egyik akadálya romlandóságában rejlett. Ennek
ellenére gyakran adódott rá alkalom a vallási szertartások áldozatbemutatásait
követően. A hadseregnek nagymennyiségű bőrre is szüksége volt a sátrak,
pajzsok, mellvértek, szíjak, lábbelik készítéséhez, ami ugyancsak elősegítette
a húsfogyasztást. A legkedveltebb a disznóhús volt, ami az északnyugati
területeken háttérbe szorította a délen kedveltebb birka- és kecskehúst. A választékosabb
étkezésben helyet kaptak a marhahús és a különféle szárnyasok is. A hús
tartósítására a füstölést és sózást alkalmazták.
A
mediterrán konyha nélkülözhetetlen részét képezték a tenger gyümölcsei:
kagylók, csigák, tintahalak, rákok, languszták. Jellegzetes készítmény volt a
halszósz (liquamen, garum), amit kis halaknak (makrélák, szardíniák)
sóban való erjesztésével állítottak elő. Ezt a Kr. e. II. század elején
tanulták el a rómaiak a görögöktől. Egyik előállítási központja Dél-Hispaniában
alakult ki, ahonnan amphorákban szállították rendeltetési helyükre. Töménységük
miatt elsősorban ízesítése használták. A nagyobb halakat sózással
tartósították.
A
táborok vízellátása is magas színvonalon történt, vízvezetékkel vagy kutakkal.
A felszereléshez hozzátartozott a kulacs is, amiben azonban inkább bort, mint
vizet tartottak. A borfogyasztás mértékére jellemző, hogy egy Vindolandában
(Britannia) előkerült feljegyzés szerint egy 500 fős egységnek napi 635 liter
bort osztottak ki. Elsüllyedt kereskedőhajók borosamphoráiból arra lehet
következtetni, hogy Itália a Kr. e. I. században évi 50 000 hl. bort szállított
Galliába, ahol akkor nagylétszámú katonaság állomásozott. Később Gallia is
bortermelővé vált, és a britanniai csapatok már nyílván onnan kapták borellátmányukat.
A borba gyakran tettek ízesítőszereket, pl. gyantát (resina), ami a
számunkra szokatlan ízű görög retsinához hasonló lehetett.
A
könyv fejezeteit 34 könnyen elkészíthető étel receptje zárja, köztük a híres
moretumé, ami fokhagymából, juhsajtból petrezselyem, illetve zeller zöldjéből,
olajból, ecetből áll – jól összezúzva és összekeverve. Étvágygerjesztőként
színes felvételek szemléltetik az egyes ételek készítési folyamatát vagy
végeredményét.
A kötetet 26 oldalas
bibliográfia zárja, melynek tételeire a főszövegben rendszeres hivatkozásokkal
találkozunk. A szerző tehát a témára vonatkozó tudományos eredményeket teljes
mértékben beépítette munkájába. A nem szakemberek számára is érdekes olvasmány
mindvégig megőrzi a tárgyszerű és szakszerű előadásmódot.
M. Junkelmann: Panis militaris. Die Ernährung des römischen Soldaten oder der Grundstoff der Macht (A katonák kenyere. A római katonák élelmezése vagy a hatalom alapanyaga). Kulturgeschichte der antiken Welt, Band 75. Mainz, Ph. von Zabern 1997, 254 o., XVIII színes tábla, 84 fekete-fehér,10 színes ábra.
Gesztelyi Tamás