Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok |
|
|
|
|
|
Nincs
két ember, aki azonosan vélekedne a világ dolgairól. Mindenkinek
megvan a maga elképzelése arról, hogy számára mi a jó, mit szeret
enni, és mit nem. Persze nemcsak elképzeléseink, hanem testünk is többé-kevésbé
különböző, így szükségleteink sem lehetnek teljesen azonosak. Ebből
logikusan adódik az is, hogy nem lehet igazuk azoknak, akik azt hirdetik,
hogy mindenki számára általánosan érvényes étrendet és étkezési
szokásrendszert képesek kínálni, és azt állítják, hogy egyedül az
ő tanaikat követve szerezhető vagy tartható meg az egészség.
El is jutottunk az első alapszabályhoz, amit valóban mindenkinek érdemes
megszívlelni: a legjobb az, ha azt esszük, amit szeretünk vagy megkívántunk.
(Ez nincs ellentmondásban az előbbi állítással, mert alapvetően az
általánosítást veti el.) Ebből
azt gondolhatjuk, hogy a továbbiakban nincs is értelme alapszabályokat
felállítanunk, de ez sajnos nem így van, mert az első alapszabály
csak akkor érvényesül tökéletesen, ha működnek egészséges ösztöneink,
amelyek jelzik, hogy mikor, mit és mennyit együnk. Továbbá az, hogy
egy adott ételt szeretünk-e vagy sem, függ attól is, hogy mit tudunk róla
(pl. miből készül), jónak gondoljuk-e, ezt kaptuk-e gyermekkorunkban a
szüleinktől, milyen körülmények között találkoztunk vele életünkben
először, lettünk-e már rosszul tőle stb. Kisgyermekkorunktól
kezdve annyi kibillentő hatás ért bennünket a környezetünkből –
vagy betegség esetén a testünkből –, hogy kevesen vannak közöttünk
olyanok, akik elmondhatják: nem szoktak időnként annyit és olyasmit
enni, amivel elrontják a gyomrukat, nincs túlsúlyuk, nem fordul elő
velük, hogy lerészegednek vagy hogy képesek ellenállni a reklámokból
jól ismert csipszeknek, csokiknak és rágóknak, nem isznak túl gyakran
valamilyen kólát vagy más egyéb mesterséges italt. A
másik fontos tény, ami indokolja, hogy a táplálkozással
foglalkozzunk, az a magyar lakosság általános egészségi állapotán
belül a rossz táplálkozási szokásokból eredő betegségek és halálozások
aránya, amely különösen magas – összehasonlítva mind a korábbi
magyar, mind más országok adataival. Magyarország a rosszindulatú
daganatos (rákos) halálozási világstatisztikákat több mint másfél
évtizede vezeti! Vannak
országok, ahol hasonló volt a helyzet, mint nálunk, mára azonban
sokkal kevesebb ember hal meg ilyen betegségekben. Ilyen például
Ausztria. A férfiak születéskor várható átlagos élettartama 60 év
körüli. A születéskor várható átlagos élettartam azonban (egyre)
csökken, és így lassanként a világ – egészség
és kultúra szempontjából – legelmaradottabb országainak értékeivel
egyezik majd meg. Az
egészségtelen életmód, a mozgásszegénység, a kiegyensúlyozatlan táplálkozási
szokások, az élvezeti szerek nyakló nélküli fogyasztása, az erőn
felüli munkavégzés, az állandó stressz, a folyamatosan alkalmazkodni
kényszerítő társadalmi és gazdasági folyamatok, valamint a fokozódó
környezeti ártalmak pusztító hatása egymást erősítve fokozzák a
szívbetegségek, a keringési és daganatos betegségek gyakoriságát,
illetve az ezekből eredő halálozást. E két betegségcsoport teszi ki
Magyarországon a teljes halálozás kétharmadát. A szakemberek ki is
dolgozták a Nemzeti Egészségvédelmi Programot, megfogalmazták a rövid
és hosszú távú egészségpolitikai alapelveket; a baj azonban az, hogy
ezek megvalósulását a ráfordítható pénz hiánya és a tervek végrehajtásán
tevékenykedő emberek érdektelensége nem teszi lehetővé. A
különféleképpen táplálkozó népcsoportok emésztőszervrendszeri és
egyéb betegségeinek tudományos vizsgálatával következtethetünk a táplálkozás
és a betegségek közötti összefüggésekre. Meg
lehet találni azokat az alapszabályokat, amelyek rugalmas, személyre
szabott alkalmazásával az egyén sok betegséget megelőzhet, vagy elkerülheti
az indokolatlanul korai halált. A
tudományos kutatások eredményei azt mutatják, hogy az egészségünket
meghatározó általános tényezők a következőképpen oszlanak meg:
A
felsorolt négy általános tényező közül az utóbbi három lényegesen
könnyebben változtatható, mint a genetikai adottságok. Hogy egy ilyen
változtatásnak milyen bámulatos eredménye lehet, számos nyugati példa
bizonyítja. Nagy-Britanniában több mint 10 millióan döntöttek úgy,
hogy nem fogják dohányzással tönkretenni az egészségüket és az életüket,
miután a tüdőrák és a dohányzás
közötti ok-okozati viszony felismerését követően hatalmas tájékoztató
kampány indult az országban. Az USA-ban a hatvanas években hasonló
jelenségekre figyeltek fel, mint nálunk most, és két évtized kemény
munkájával, a széles körű egészségnevelés eredményeként sikerült
elérniük, hogy a szív- és keringési betegségekben meghaltak száma látványosan
csökkent. A hatékony kampányok hatására az emberek tömegével választották
a dohányzásmentes életmódot és az egészségesebb táplálkozást. Nálunk
sajnos még mindig sok emberben él az a tévhit, hogy az Egyesült Államokban
is mindenki rajong a hamburgeres gyorsétkezde-láncokért, a
cigaretta-világmárkákért, meg azért a rengeteg értéktelen árucikkért,
amit sokan a ”Nagy Amerikai Álom” megvalósításának
elengedhetetlen feltételeként azonosítanak. (A gyártók persze reklámjaikban
ezt igyekeznek elhitetni mindenkivel.) Az igazság azonban már régen más.
Amerikában most inkább egyfajta „egészségmánia” dívik, ami azt
jelenti, hogy az átlagemberek kívülről fújják: mit kell enniük az
egyes betegségek elkerülése érdekében, rendszeresen járnak kocogni,
úszni vagy teniszezni, nem napoznak a déli órákban, magas fényvédő
faktorú krémeket használnak a napozáshoz stb. Természetesen ott is
vannak olyanok, akik ragaszkodnak a korábbi, egészségtelen, bár
szerintük több élvezetet jelentő életstílusukhoz. Ahhoz, hogy nálunk
is ilyen fokú változás történjen az emberek viselkedésében,
rengeteg figyelemfelkeltő az egészséges életmódot bemutató információra
van szükség tévében, rádióban, az újságokban, az iskolákban és a
többi munkahelyen. Szinte érthetetlen, hogy ezt állami szinten eddig miért
nem szervezték meg. A mai fiatalokon múlik, hogy Magyarország mennyire
csúszik le vagy zárkózik fel az egészségi állapotokat illetően a többi
fejlett országhoz képest. Ha a magyar fiatalok reakcióideje nem lesz túlságosan
hosszú, és hamar rájönnek a saját egészségük stratégiai fontosságára,
akkor nem a saját egészségük lesz a gátja annak, hogy más nemzetek
fiataljaihoz hasonló színvonalon élhessenek. Az iskolai újságban, rádióban
ezek a kérdések is helyet kellene, hogy kapjanak. Minden
ember arra törekszik, hogy őt mindenki szeresse, és ő is szeressen
mindenkit; hogy olyan emberek vegyék körül, akiket ő szeret. Ezekért
szinte mindenre képesek vagyunk. Hajlandók vagyunk többet tanulni a szüleink
kedvéért, később többet dolgozni a főnökünk tetszésének elnyeréséért
és/vagy, hogy több pénzünk legyen. Feláldozzuk a szabadidőnket
valaki kedvéért, sőt még arra is hajlandóak vagyunk, hogy a véleményünket
megváltoztassuk, vagy legalábbis ne adjunk hangot annak, ha az ellentétes
a másokéval. Mindezeket – és még sok egyéb dolgot – csak azért
tesszük, hogy a szeretetigényünket kielégítsük. Ha célt érünk,
akkor nincs is ezzel baj, ám ha nem, akkor csalódás ér bennünket. Ezt
nem mindenki viseli egyformán. A csalódás nem új dolog, az emberek ősidőktől
kezdve keresik rá a gyógyírt. Sokan inni kezdenek, mások dohányoznak,
megint mások a túlfeszített munkatempóba, másod- és harmadállásokba
menekülnek. Kábítószerek, állandó evés, kielégülést nem adó
nemi élet – mindez legtöbbször nem javít, hanem ront a helyzeten. Magyarországon
a helyzet igencsak elkeserítő, ha az idevágó statisztikákat nézzük.
Ez nem azért van, mert mi bármivel is rosszabbak lennénk másoknál,
hanem inkább történelmi örökségünk következménye. A mi társadalmunkban
nagyon nehéz elérni a „szeretni és szeretve lenni” állapotát (általában
ezt szokás boldogság alatt érteni). Valószínűleg nem is lehetséges
anélkül, hogy felhagyjunk a fent említett gondolkodásmóddal, vagyis,
hogy állandóan próbáljunk megfelelni a kívülről mindenfelől ránk
zúduló elvárások tengerének, és beteljesítsük az éppen aktuális
emberideált. Nem szükséges, hogy mindenben tökéletesek legyünk; nem
muszáj három nyelvből vizsgáznunk, a legjobb kosarasnak lenni, mindig
a legjobb dolgozatot írni, mindent megcsinálni, amit szüleink, tanáraink
vagy főnökeink kitalálnak, mindig mindenkinek igent mondani. Nem kell,
hogy nekünk is legyen mindenünk, amit a tévében a nálunk jóval
gazdagabb országok jóval gazdagabb polgárainak reklámoznak, és az sem
feltétlenül szükséges, hogy az összes vitamintablettát, gyógysampont,
gyógycukorkát, szappant, parfümöt és rágógumit megvegyük. Azt is
megmondhatjuk bárkinek, sőt meg is kell mondanunk, ha valamit egyáltalán
nem úgy gondolunk, ha valami nekünk egyáltalán nem tetszik, vagy ha
nem kérünk valamiből. Általában – az igazságot. Az elfojtott
agresszió, a meg nem oldott konfliktusok és kielégítetlen vágyak
ugyanis utat törnek maguknak valamilyen formában; depresszióhoz, rákhoz
vezethetnek – amint ezt a legújabb kutatások is megerősítették. Ezért
nem is rémítem azzal az olvasót, hogy ez vagy az fog történni, ha
azonnal nem tér át valamely étrendre. Nem lehet ugyanis azonnal elérni
a tökéletes étrendet (és életmódot sem), mert párhuzamosan a
gondolkodásmódunkon is változtatni kell, és meg kell tanuljuk, hogyan
kell élni a piacgazdaság állandó
agymosással felérő reklámtengerében, és hogyan kell élnünk a működő
demokrácia biztosította lehetőségeinkkel, hogyan befolyásoljuk saját
életlehetőségeinket. Mindenképpen
érdemes törekedni az okosabb táplálkozásra. Tudjuk, hogy az iskolában
általában sok olyan dolgot tanítanak, aminek semmi gyakorlati haszna
nincs. Most úgy próbálnak változtatni a tananyagon, hogy azok a dolgok
is belekerüljenek a tantervbe, amikre a fiataloknak szükségük van. Az
a cél, hogy aki "elballag" az iskolából, képes legyen önmaga
és utódai számára a szükséges feltételeket megteremteni. Ebbe –
sok egyéb mellett – beletartozik a táplálkozás is. És ami ugyancsak
fontos: meg kell tanulnia, miként viselkedjék egy teljesen új társadalmi
rendben, hogyan éljen a működő demokrácia biztosította lehetőségekkel. Már az egyik
híres ókori görög filozófus is úgy gondolta, hogy a demokrácia csak
az okos állampolgárok tömegének való, a tudatlanoknak jobb egy bölcs
király; érdemes tehát a táplálkozásról is minden lehetséges forrásból
tanulni. S
el is jutottunk a második alapigazsághoz: Az ember sok kérdésben
szabadon dönthet, de a következményeit mindig magának kell viselnie:
mindenki felelős saját cselekedeteiért, egészségéért.
Felelősek vagyunk azok sorsáért és egészségéért
is, akiket a mi döntéseink érintenek. Ez
azt jelenti, hogy ameddig az adott dolgok rajtunk múlnak, mi vagyunk
felelősek azok alakulásáért. Legjobb példa erre az ivás. Akárhányan
kínálják is, a finom italokat, én vagyok az, aki eldönti, hogy azt az
egy pohár italt felhajtom-e még, vagy sem. Ez persze nem azt jelenti,
hogy a döntés könnyű. A mások egészségéért
érzett felelősség megértése még ennél is nehezebb feladat. Dudás Róbert [Változó Világ 36.] |
|
|
Beszélgetések az Új Kertben :: Poesis :: Emberhit :: Változó Világ Mozgalom
Nyitó oldal :: Olvasószolgálat :: Pályázatok :: Impresszum
Az oldal tartalma a Változó Világ Internetportál Tartalomkezelési szabályzatának felel meg, és eszerint használható fel (GFDL-közeli feltételek). 1988-2010 |