Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok |
|
|
|
|
|
A
világ fejlett iparral, szolgáltató és agrárszektorral bíró országaiban
- mindenekelőtt az EU-ban és az USA-ban - a társadalom mind több tagja
erősödő kritikával szemléli az eddig követett agrárpolitikát. A
fogyasztók elégedetlenek az élelmiszerek minőségével és megbízhatóságával.
A környezetvédők és az állatvédők aggódnak természeti környezetünkért.
A munkanélküliek - a számuk nagyobb, mint a mezőgazdaságban
foglalkoztatottaké! - több segélyt és több új munkahelyt követelnek.
Az adófizetők pedig nincsenek meggyőződve az agrártámogatásokra elköltött
milliárdok hatékony felhasználásáról. A halmozódó elégedetlenség
az agrárpolitika formálóit arra kényszeríttette, hogy korábbi
egyoldalú nézeteiket feladják, s keressék a társadalom szélesebb rétegeinek
megfelelő megoldásokat. Mind a retorikában, mind pedig a gyakorlatban
fokozatosan teret kapott a természeti környezetet, általában a vidéki
értékeket felkaroló, többfunkciós, fenntartható mezőgazdaság
gondolata, illetve az ezt támogató agrárpolitikai eszközrendszer. A
magyar agrárpolitikai törekvések középpontjába - nagyon helyesen -
ugyanezek a célok kerültek, ugyanez a felfogás kapott prioritást. Ügyelni
kell azonban az arányokra! Nem véletlen ugyanis, hogy az EU bizottsága
- a Közös Agrárpolitika, a KAP reformjáról szólva - prioritásként
a belső és a külső piacokon való versenyképesség javítását jelölte
meg. Az USA 21. századi agrárpolitikai koncepció-tervezetében1
ugyan szintén közeledik a többfunkciós mezőgazdasági modell gondolatához,
de alapvető célként mégiscsak az élelmiszerpiacokon kivívott
szuperhatalmi szerep megszilárdítását, s annak az új piacnak megszerzését
tűzi ki célul, amelyet a fejlődő világban felnövő 600 milliós fős
új fizetőképes középosztálybeli fogyasztó jelent. Az
arányokra tehát ebben az értelemben, az élelmiszer-nagyhatalmak
"követési távolságának" meghatározásában is ügyelni
kell. A piacvezető országok és integrációk agrárpolitikája ugyanis
a jövőben minden bizonnyal árnyaltabb lesz mind a célokat, mind pedig
az alkalmazandó eszközöket illetően, de a retorika és a praktika
teljes mértékben aligha fedik egymást. A
magyar agrárgazdaság versenyesélyei ebben a legtágabb összefüggés-rendszerben
tehát azon is múlnak, hogy a mezőgazdaság különböző funkciói - a
hatékonyság és a fenntarthatóság, a közgazdasági ráció és a társadalmi
érzékenység szempontjai - között képesek leszünk-e józan
kompromisszumot kialakítani. Versenyképességünk
megítélése
A
magyar mezőgazdaság jelenlegi versenyképessége igen ellentmondásosnak
mondható. Komparatív előnyeink megnyilvánulásának legáltalánosabb
mércéje piaci részesedésünk alakulása. A rendszerváltást követő
veszteségek, a reáljövedelmek ezzel összefüggő csökkenése miatt a
belső piac mintegy 20-25%-kal zsugorodott (azóta ismét bővül!). Ez az
abszolút piacvesztés jórészt elkerülhetetlen volt. A gyenge
alkalmazkodóképesség jele, hogy a korábbinál kisebb hazai piacon is
markánsabb lett a külső versenytársak jelenléte. A hazai élelmiszerfogyasztásnak
immár csaknem 10%-a import eredetű. Nem jobb a helyzet a külföldi
piacokon sem. A magyar agrárkivitel rekordértéke - az évtized során
(1995-ben) - megközelítette a 3 milliárd USD-t, az utóbbi években
pedig 2,2 milliárd dollár körül ingadozik. Az EU élelmiszer-importjából
a magyar export 1990-ben 2,0%-ot, 1999-ben már csak 1,8%-ot tett ki. Agrárkereskedelmünk
egyenlege az EU-val különösen gyors ütemben romlik. Miközben tehát a
fejlett agrárgazdaságú térségek (USA, EU, Ausztrália stb.) az elmúlt
évtizedben is növelték agrárkivitelüket, addig a hasonlóan jó
adottságokkal induló magyar agrárgazdaság rendre veszít piaci részesedéséből.
Ez mindenképpen arra utaló jel, hogy a versenyképességgel valami baj
van! A
piaci részesedés alakulása tehát riasztó mutató, de nem magyarázat
a kiváltó okokra. Az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézetben
mintegy 60 mezőgazdasági és élelmiszeripari termék versenyképességét
vizsgáltuk meg. Az adatok és a részletes elemzések alapján a versenyképességet
csak három kritérium együttes megléte biztosíthatja: *
az adott ágazatban legyen élenjáró a szakmai munka színvonala, amit
az ún. naturális hatékonysági mutatók bizonyítanak; *
az előállítási költség (kínálati ár) az adott minőségi kategóriában
legyen alacsonyabb (legfeljebb azonos) a piacot meghatározó versenytársakénál;
*
a piacra jutás infrastrukturális és intézményi feltételei
(szervezettség) legyenek magas színvonalúak. Ha
csak egy kritérium nem teljesül, veszendőbe megy a másik kettőre fordított
energia. Hogyan állunk a versenyképességet jellemző részterületeken?
Biztató eredmény, hogy termékeink mérhető minősége (beltartalmi értéke)
és a fogyasztók által kinyilvánított szubjektív minősítése (íz,
szín, zamat stb.), általában kedvező, sok esetben kiváló, sőt egyedülálló.
A szakmai munka színvonalát tükröző egyéb mutatókban azonban az évtized
során távolodtunk az európai élmezőnytől. A távolodást a magyar
mutatók romlása, illetve lassúbb javulása idézte elő. Egyes területeken
tehát a magyar szakmai munka javult, de nem eleget: a versenytársak
gyorsabban fejlődtek. Lemaradásunk kézzelfogható, bizonyítható az átlaghozamokkal,
a szaporodásbiológiai és a takarmányhasznosítási mutatókkal is. A
versenyképesség szempontjából kedvezőtlen a szakmai (naturális)
mutatók abszolút és relatív romlása (volumenhatás, rezsiviselő képesség,
kínálati ár stb.). Legalább ekkora baj, hogy az átlagok lecsúszása
mögött rendre elfogadhatatlanul nagy különbségek alakulnak ki, túlzott
a differenciálódás. A termelési eredményekben, az önköltségben és
a jövedelmekben mutatkozó nagy különbségek hírnökei a jövőben (s
különösen az EU-csatlakozás után) lejátszódó erőteljes szelekciós
folyamatnak. Olyan gazdaságok is áldozatul eshetnek ennek a szelekciónak,
amelyek adottságai egyébként ezt nem indokolnák! Ami
a versenyképesség második kritériumát, az árakat illeti, igen gyors
közeledési folyamat regisztrálható a magyar és az EU árak között.
Mivel a mezőgazdaság által használt ipari eredetű anyagok (gépek,
alkatrészek, kemikáliák, gyógyszerek stb.) zöme importból származik,
az árfelzárkózás különösen gyors az input árak körében.
EU-csatlakozásunk évében már nem lesz szignifikáns különbség a
magyar és az EU energia-, alkatrész- vagy növényvédőszer-árak között.
Amikor tehát a magyar felvásárlási árak emelkedő tendenciájáról
beszélünk (illetve tárgyalópartnereink beszélnek), ezt a még
gyorsabb folyamatot sem szabad figyelmen kívül hagyni. Tudniillik a várható
jövedelem-pozíciókra az input és output árak viszonya hat, nemcsak ez
utóbbiak nominális alakulása. Tény azonban, hogy főbb termékeinknél
néhol még megmaradt a verseny szempontjából fontos árelőnyünk. Ezt
ugyan a termelők sajnálatosnak, gyorsan ledolgozandónak tartják, de törekvésük
kétélű: minél kiegyenlítettebbek az árviszonyok, annál nagyobb
szerepet kapnak más piacra jutási szempontok, annál nehezebb megtartani
magát az értékesítési lehetőséget. Egyébként az árak felzárkózásának
folyamata sem egyenletes. Termékenként - nagyjából a hatékonysági különbségek
szerint - differenciált. A megfelelő három piacvezető EU-ország átlagos
árához képest éves átlaggal mérve az utóbbi években *
már nincs árelőnyünk a repce, a pecsenyebárány, a napraforgó, a
broylercsirke és a vágósertés esetében; *
a tejnél még mintegy 15%-os árelőnyről beszélhetünk, ami az EU-árak
csökkenő irányzata miatt csatlakozásunk időpontjára ki fog egyenlítődni,
*
még jelentős árelőnyünk van a gabonaféléknél, a vágómarhánál
és a munkaigényes zöldség- és gyümölcsfélék esetében. A
magyar élelmiszerek fogyasztói árai az EU-árak 40-60%-át teszik ki.
Ez is inkább korlátozó tényező, ami a vásárlóerő gyengeségére,
a piacmegtartás, tehát a fokozatos árfelzárkózás fontosságára hívja
fel a figyelmet. Még akkor is, ha - a termelési színvonal és a mérsékelt
felvásárlási árak eredőjeként - a magyar mezőgazdaság jövedelemtermelő
képessége évek óta rendkívül alacsony, s szemléletesen mutatja,
hogy a források elégtelenek mind a jelenlegi magasabb paraszti életszínvonal
emeléséhez, mind azokhoz a fejlesztésekhez, amelyek a jövőbeni
versenyképességet megalapoznák. A magyar mezőgazdaság által realizált
bruttó hozzáadott érték 1 ha megművelt területre jutó összege a mérvadó
európai adatoknak legfeljebb egyötöde! Ha az összehasonlításul szolgáló
európai adatok tartalmaznak is torzító elemeket (pl. ár- és támogatási
differenciákat), azt nem kérdőjelezhetik meg, hogy a magyar agrárerőforrások
kihasználása a rendszerváltást követő évtizedben indokolatlanul
alacsony szintű.
Udovecz
Gábor
|
|
|
Beszélgetések az Új Kertben :: Poesis :: Emberhit :: Változó Világ Mozgalom
Nyitó oldal :: Olvasószolgálat :: Pályázatok :: Impresszum
Az oldal tartalma a Változó Világ Internetportál Tartalomkezelési szabályzatának felel meg, és eszerint használható fel (GFDL-közeli feltételek). 1988-2010 |