A CO2 adó sikertörténete

Dániában az ipari kibocsátásra a kilencvenes években kivetett CO2 adó úgy tűnik, pontosan a várt környezeti hasznot hozza – olvashattuk egy hivatalos közleményben.

Dánia Európa egyik legfejlettebb CO2 adórendszerével rendelkezik, ami egyrészt azt a célt szolgálja, hogy az ország az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásainak megfelelően csökkentse a CO2-kibocsátást, másrészt ily módon lehetőség nyílik arra, hogy mérsékelje az élőmunka adóterheit. A dán ipar határozottan ellenezte az ipari CO2-adó bevezetését annak ellenére, hogy az energiaigényes vállalatok nagymértékű védelmet kaptak alacsonyabb adómértéken és egyéb kedvezményeken keresztül.

A közlemény szerint az adócsomag előreláthatólag 2,3 millió tonnával csökkenti az ipari CO2-kibocsátást 1995 és 2005 között, ami egyenértékű Dánia 1995-ös teljes kibocsátásának 3,8 %-ával. A kormány kihangsúlyozta, hogy becslése szerint az ország nem fogja tudni megvalósítani az 1995-2005 közötti időszakra tervezett 20%-os emissziócsökkentést, de ezért főként a közlekedési szektort okolja, ugyanis ott még mindig nem sikerült eredményeket elérni.

Az 1995-ös adócsomag keretében – amely egy 1993-ban bevezetettre épült – a különböző ipari szektorokra kivetett adók négy lépcsőben, évente emelkedtek, és valószínűleg néhány területen 2000. január 1-től ismételten növekedni fognak.

A dán ipari csoportok továbbra sem értenek egyet a kormány elképzeléseivel. A Dán Iparszövetség szóvivője elmondta, hogy az ipari CO2-kibocsátás-csökkenés nagy része elérhető lett volna a kormánnyal kötött önkéntes megállapodások útján, adó nélkül. A csoport azt is kifogásolja, hogy habár az adó- és kedvezménycsomag-bevétel semlegesnek bizonyul a teljes üzleti életre nézve, de a feldolgozóipar 135 millió euróval többet fizetett be CO2 adóként, mint amennyit visszakapott kedvezményben és az élőmunka terheinek csökkentésében.

A Pénzügyminisztérium állítása szerint viszont a csomag ökonometriai elemzése azt bizonyítja, hogy az adók CO2-kibocsátás nagyobb csökkenését eredményezik, mint a befektetési támogatások és az önkéntes megállapodások.

Forrás: Dán Pénzügyminisztérium
(http://www.fm.dk)