Kína áttér a tisztább energiaforrásokra

Kína, amely számos igen szennyezett városnak ad otthont, fokozatosan megszünteti a több évtizede működő árszabályozást a tisztább energiaforrások használatának támogatása érdekében, jelentette egy kínai gazdasági hetilap. A jelenlegi rögzített árak a Kínában bőven rendelkezésre álló, de erősen szennyező szénkészlet felhasználását ösztönzi.

A kormány eszközöket próbál találni a földgáz használatának előmozdítására, ideértve a közvetlen pénzügyi kiadásokat, az adó elengedését és a kedvezményes engedélyezést.

Kína egy elég költséges vállalkozás előtt áll, ugyanis az összes földgázlelőhelye az ország nyugati térségben található, távol az energiaéhes városoktól, amelyek az ország középső és keleti részén helyezkednek el.

A tudósítás szerint Kína egyetértett a tisztább energiaforrásokra való áttérés szükségességében, hogy megmentse a környezetet egy olyan pusztítástól, amilyet elszenvedett az utóbbi két évtized nagyrészt szénnel fűtött töretlen gazdasági növekedésében.

A tisztviselők elmondása szerint még az idén 40 kimerült és szennyező állami szénbányát fognak bezárni. A múlt évben a kibányászott szén mennyisége 16%-kal esett egyik évről a másikra, tükrözve a hagyományos gyárkéményes iparágak hanyatlását a fejlett technológiát alkalmazó szektorok javára, melyek kevesebb szenet fogyasztanak.

Forrás: Reuters, Peking