Barlangpusztítás a Bakonyban

1998 elején – a Bakonyban elsőként – „Aggtelek kategóriájú" barlangrendszert fedeztek föl. Bejárata az eplényi kőbánya területén nyílt meg. A Kávás-hegy oldalában működő kőfejtő korábban helyi jelentőségű volt, majd a Mészkő és Dolomit Kőbányászati Kft. vette meg.

A vállalkozásnak útjában áll minden természeti érték, mivel az egész hegyoldalt el szeretné bontani. Mikor a barlang léte kitudódott, a járatokat több helyen berobbantották és a bejáraton át betemették. Ezzel súlyosan megsértették a természet védelméről szóló törvényt és a Büntető Törvénykönyv 281. paragrafusát. Nem számított az sem, hogy hazánkban a 60-as évektől minden barlang védett. Takó Gyula üzemvezetőt azonnal elbocsátották állásából, mert szólni mert a barlangrendszer létezéséről. Azóta csak segédmunkásként dolgozhat.

Közben eltelt egy év, és a bányászat tovább folytatódik. A terjeszkedésnek máris egy erdőrész esett áldozatul. A por olyan mértékben lepi el a környéket, mintha egy elavult cementgyár üzemelne itt, a bakonyi erdő közepén. A szomszédban stratégiai üzemanyagtároló telep működik. A robbantások veszélyeztetik a nyílt karsztterületen létesült tartályokat. Sérülésük esetén akadálytalanul jut le az olaj hazánk legfontosabb ivóvízbázisába, a Bakony karsztvízrendszerébe. Így Veszprém vízellátása is lehetetlenné válhat.

Itt nyílt az eltemetett
és berobbantott barlangrendszer bejárata

A barlangrendszer feltárása, tényleges védelme a mai napig sem valósulhatott meg, holott rendkívüli jelentősége már a tavaly év eleji egyetlen bejáráson kiderült. A szokatlanul nagy méretek, a kürtők sorozata és a falakat borító kristálykéreg akár a Balaton-környék legnagyobb turisztikai látnivalójává emelhetnék. Úgy látszik, a század elejéhez képest is visszaléptünk. Hiszen akkor még leállították a kitermelést, miután kőfejtés közben felfedezték a Pál-völgyi-barlangot. Romániában is az a gyakorlat, hogy megvédik a kőbányászat során feltáruló barlangokat. Erre példa a Nagyváradtól 70 km-re fekvő Medve-barlang. Megnyitása óta a turizmus biztos megélhetést nyújt a környékbelieknek.

Reméljük, a Bakony esetében is így lesz. Az eplényi barlangrendszer megmentéséért immár minisztériumi szinten folynak az erőfeszítések. Sokáig már nem állhat ezzel szemben a Balatonfelvidéki Nemzeti Park geológiai felügyelője, aki első fokon lett volna köteles eljárni.

Kocsis Ákos